vinko sindičić

U Muenchenu je nastavljeno suđenje bivšim dužnosnicima državne sigurnosti Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču.

Svjedoči bivši agent SDS-a Vinko Sindičić, koji je iz Italije gdje živi došao svjedočiti, iako se u Rijeci i Muenchenu protiv njega vode dva postupka zbog navodnog lažnog svjedočenja. Na prošlom 116. ročištu počeli su ga ispitivati branitelji Perkovića i Mustača, a danas je uslijedio nastavak. Branitelj Beyer ispituje o Sindičićevoj ulozi u doba bivše Jugoslavije, o njegovu opisu dvaju svjetova u komunističkoj partiji, kako je rekao svjedok, o legalnoj i ilegalnoj strani partije. Sindičić je sucima opisivao strukturu koja u partiji, kako je rekao, nije trebala organizaciju i institucije za aparat koji je ubijao odnosno naređivao ubojstva. Svaki put radili su drugačije, opisivao je svjedok, koji je na leđima donio crnu torbu, kako je rekao, “punu dokumenata kojima će raskrinkati pred sudom laži”. Pokazao je torbu odvjetniku Beyeru i rekao da će izvaditi dokumente. “Ne sada”, rekao je sudac Dauster.

Branitelji su nastavili pitati o tajnoj službi unutar partije. Sindičić je dokazivao kako je izvršni aparat za ubojstva postojao. Svađao se zatim svjedok s braniteljem Josipa Perkovića, a sudac je dobacivanja prekinuo lupanjem po stolu. “Partija je bila iznad svih, govorio je Sindičić. Nije stvorena prema zakonu, osvojila je vlast. Služba sigurnosti bila je mješavina policije i sigurnosne službe, nije bila tajna služba”, govorio je Sindičić, a slično tvrdi i za KOS. “Daleko su javne službe bile od ubijanja, ubojstva su bila dio tajne službe koja je radila u tajnosti i ilegalno, daleko od zakona, na crnoj partijskoj strani bez zakona”, tvrdi svjedok.

Branitelj Wagner ispitivao je pojedinosti o prodaji stana u Rijeci gospođi Lovorki Marušić, a smijeh svjedoka razljutio je suca kao nikad dosad tijekom 21 mjeseca suđenja. Predsjedajući doktor Manfred Dauster požurivao je obranu u postavljanju pitanja. Peter Wagner pitao je svjedoka je li pisao 2013. Krunoslavu Pratesu i u pismu mu nudio kako će sve svjedočenje i dokaze protiv Pratesa poreći za 24 152 eura koje Sindičiću navodno duguje Bavarski kriminalistički ured. Sindičić je ponovio na sudu kako je putovao u Švedsku oteti Luku Sekulu prema nalogu bavarske policije. Sindičić je htio izvaditi iz torbe papir koji smatra dokazom za to, a sudac nije prihvatio nikakav papir tijekom ispitivanja od strane branitelja.

Perkovićeva odvjetnica Zurr ispitivala je o logistici udbine skupine koja je došla ubiti Đurekovića. “Imam ovdje papire koji dokazuju da je Centralni komitet osnovao skupinu koja bi utvrdila ima li tragova ubojstva koji vode prema Jugoslaviji”, rekao je Sindičić. Potvrdio je kako je po nalogu Perkovića treća osoba predala ključ garaže tiskare ubojicama. Svjedok kaže kako ne zna kad je ključ predan, a već je tada, kaže, bio utvrđen datum ubojstva. “Đureković je iz Hrvatske manevriran u inozemstvo kako bi ga ubili”, rekao je još jednom Sindičić. Svjedoka je braniteljica Zurr pitala o skupinama koje su došle u Muenchen ubiti Đurekovića. “U hotelu International držao sam automobil, to je bio više službin hotel nego obični hotel”, rekao je svjedok te tvrdio kako su se ondje održavali sastanci i planiranje.

Braniteljica je pitala o bombama. Sindičić je rekao da toga nije bilo – “jedine bombe”, dodao je, “imali su emigranti koji su bili toliko glupi da ih prime kad im ih je jugoslavenska služba prikriveno nudila”. “Jeste li ključ stana dr. Branka Jelića dali službi”, pitala je braniteljica. “Nisam, Jerko Dragin povukao je tu svoju bilješku”, rekao je Sindičić. “Zašto su ga htjeli ubiti u garaži”, pitala je Zurr. “Istraživali smo tragove poslije ubojstva, nismo planirali ubojstvo”, rekao je Sindičić. “Koje ste tragove istraživali”, upitan je. Svjedok je opisivao što su sve u Muenchenu istraživala trojica agenata poslije Đurekoviceva ubojstva. “Je li tko ubojice mogao povezati s Jugoslavijom, to je bio predmet istrage”, rekao je svjedok.

Perković nije bio na mjestu ubojstva, pitala je Zurr, zašto ste njega ispitivali? “Razgovarao je s drugima, zato”, rekao je Sindičić. Objasnio je kako su ubojice odvojeno putovale od oružja koje su prevozili drugi u kamionu špedicije (vozio je Pero Josipović). Točno su znali kretanje Đurekovica. “Sve je bilo pripremljeno i unaprijed planirano, ubojice nisu došle pa ga tražile po Muenchenu”, rekao je Sindičić. Pokazivao je na svežanj papira na stolu i rekao kako je sve u dokumentima. “Sekretar CK Marijan Kalanj osnovao je komisiju koja je istraživala ubojstvo, to je ta partijska komisija”, rekao je svjedok.

Izvor: Sloboda.hr/HRT
Foto: HRT