Jagoda Botički most ministrica uprave arsen bauk

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice imenovala jedan dio pomoćnika, a mediji su se raspisali o činjenici da su Mostovi ministri ostavili dosta ljudi iz administracije premijera Zorana Milanovića. U Ministarstvu uprave ostali su Jagoda Botički i Boris Milošević na svojim funkcijama pomoćnika ministrice.

“Kod njih sam prepoznala stručnost, oni znaju svoj posao i zato su ostali pomoćnici u Ministarstvu”, poručila je ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović.

Iste je komentirao i njezin prethodnik Arsen Bauk, kojem je drago što su njegovi pomoćnici ostali pomoćnici i u novoj administraciji jer je to na neki način i njemu kompliment.

“Jagoda Botički nestranačka je osoba koja je nosila izradu Zakona o životnom partnerstvu, Zakona o udrugama, Zakona o pravu na pristup informacijama, Zakona o registru birača“, rekao je Bauk za Večernji list.

Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, koju je na tu funkciju predložio Most nezavisnih lista, u emisiji RTL Direkt prošloga tjedna kazala je da ova Vlada ne će mijenjati Zakon o istospolnim zajednicama kojim se dopušta sklapanje životnog partnerstva homoseksualnim osobama.

“To nije moja tema, ali je u resoru. Zakon se ne mijenja. Hrvatska je ponosna da ima takav zaklon”, kazala je Jurlina Alibegović te dodala kako je dobila podatak da je u Hrvatskoj dosad sklopljeno 109 životnih partnerstva.

Podsjetimo i na to da je tadašnji ministar Bauk priznao u Crnoj Gori da su htjeli istospolne veze izjednačiti s brakom kroz obiteljski zakon, ali ih je spriječio referendum.

“Tijekom 2014. godine donijeli smo Zakon o životnom partnerstvu. Izjednačili smo sve što smo mogli osim samog naziva brak i prava na posvajanje djece u istospolnim zajednicama. Dok smo pripremali zakon imali smo i referendumsku inicijativu koja je tražila da se u Ustavu RH brak definira kao zajednica muškarca i žene. Ipak, nisu uspjeli spriječiti Zakon o životnom partnerstvu. Zbog građanske inicijative, referenduma o braku i toga što je u Ustavu brak definiran kao zajednica muškarca i žene, nismo imali mogućnost životno partnerstvo uključiti u Obiteljski zakon, ali smo donijeli Zakon o životnom partnerstvu”, javno je priznao ministar Bauk.

Inače, Arsen Bauk je tijekom prikupljanja potpisa i referendumske kampanje u mnogo navrata tvrdio kako nije bilo nikakve namjere aktualne vlade izjednačiti istospolnu vezu i brak.

Prisjetimo se još i poticanog birokratskog kaosa koje je obilježilo mandat ministra Arsena Bauka, što se uz stručne i odgovorne kadrove ne bi smjelo događati – ‘birači duhovi’.

Ministar Bauk tvrdio je da 250.000 “birača duhova” predstavljaju “logičnu i legitimnu razliku”. “Logična i legitimna razlika” koju je spominjao ministar Bauk iznosi 7 posto biračkog tijela što je nepojmljivo za bilo koju drugu zemlju Europske unije.

‘Birači duhovi’ izronili su s godinama – na prvim predsjedničkim izborima 1992. kada smo za predsjednika RH birali između dr. Franje Tuđmana, Dražena Budiše i drugih kandidata, pravo glasa imalo je 3.575.032 birača u Hrvatskoj (a bilo nas je tada oko 4,5 mil) što je bio realan broj. Od 2000. godine s dolaskom Račanove SDP-ove vlade i kasnijih Vlada broj ‘duhova’ stalno je rastao.

Izvor: Sloboda.hr/narod.hr