Klub zastupnika Mosta u ponedjeljak  je u saborsku proceduru uputio zaključak kojim bi Hrvatski sabor obvezao Vladu da sukladno zakonu podnese prijedlog o razrješenju glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek.

Most  u priopćenju tvrdi da je glavna državna odvjetnica u izvješću o radu za 2021. zataškala činjenicu da su službene osobe Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH), uključujući i nju samu, prekršile obvezujući zakonodavni akt EU-a kako bi od Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF-a) prikrile dokaze o prijevarama bivše ministrice Gabrijele Žalac

Uredbe EU-a, navodi Most, utvrđuju obavezu DORH-a da OLAF-u dostavi dokumente o prijevarama kojima se nanosi financijska šteta Europskoj uniji.

“Glavna državna odvjetnica je prije 14 mjeseci razotkrivena kako laže u Hrvatskom saboru kada je na pitanje zastupnika odgovorila kako nije bila upoznata s ‘predmetom Žalac’”, stoji u priopćenju.

Osim toga, smatraju u Mostu, na predstavljanju izvješća za 2021. prošlog tjedna u Saboru Hrvoj Šipek nije se pokazala kao vjerodostojna osoba kojoj se može vjerovati i koja ima potrebnu neovisnost i kredibilitet za nepristran u odlučan obračun s korupcijom.

Tvrde da je takvim postupanjem prekršila Zakon o državnom odvjetništvu, nanošenje štete ugledu državnog odvjetništva ili državnoodvjetničke dužnosti te stoga predlažu da Sabor obveže Vladu da u roku od 15 dana podnese prijedlog za razrješenje glavne državne odvjetnice.

Da Hrvoj Šipek mora otići jer “ne samo da predmete drži u ladicama, već je u nekoliko navrata prošli tjedan pokazala kako je spremna iznositi neistine”, smatraju i u Klubu SDP-a i Klubu zeleno-lijevog bloka.

I oni najavljuju upućivanje u proceduru zaključka kojim žele obvezati Vladu da pokrene proceduru opoziva glavne državne odvjetnice, a predložit će da takav zaključak podrže potpisima i koalicijski  partneri HDZ-a .

Iz prepiske koju su objavili mediji vidi se da je Hrvoj Šipek u dva navrata komunicirala s Josipom Rimac dok je bila državna tajnica , dok je u Saboru na pitanje Mostova zastupnika Nikole Grmoje tvrdila da nikada nije komunicirala s Rimac oko Vjetroparkova.

Hrvoj Šipek poručila je tijekom vikenda da nije lagala, nije komunicirala s Josipom Rimac o Vjetroelektranama i da joj ne pada na pamet dati ostavku jer nije ni na koji način zloupotrijebila svoj položaj.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd