Boris Njemcov

Moskovska televizija Centar objavila je u nedjelju videosnimku ubojstva ruskog oporbenog političara Borisa Njemcova koje su snimile ulične kamere. Videoisječak prilično je mutan jer je sniman izdaleka, ali ukazuje na to da je ubojica možda čekao Njemcova na mostu u neposrednoj blizini Kremlja.

Na snimci se vide Njemcov i njegova prijateljica kako hodaju mostom. U 23.31 sati po mjesnom vremenu zaklonila ih je ralica. Trenutak kasnije vidi se muškarac, moguće ubojica, kako se pojavljuje iza ralice i uskače u automobil marke “lada priora” koji ga čeka.

Teško je reći kako se taj muškarac našao na mostu jer se to ne vidi na snimci, no vjeruje se da je čekao Njemcova na stubama koje vode na most.

Osam metaka ispaljeno je iz pištolja Makarova, a četiri su pogodila Borisa Njemcova koji je preminuo na licu mjesta.

U istrazi je utvrđeno da je Njemcov večerao s prijateljicom, a zatim su pješice krenuli u njegov stan.

Službeni predstavnik ruskog istražnog odbora Vladimir Markin je rekao da su organizatori i počinitelji ubojstva dobro znali tu rutu i prema tome se čini da je ubojstvo pomno planirano.

Istražitelji trenutačno razmatraju pet mogućih motiva ubojstva, a po riječima Markina jedan od njih je provokacija s ciljem destabilizacije političke situacije u Rusiji.

Markin je rekao kako postoje izvješća koja otkrivaju da je Njemcov primio prijetnje zbog svog stajališta o pokolju u redakciji francuskog satiričkog časopisa Charlie Hebdoa u Parizu, a istražuje se i moguća veza ubojstva s njegovim stajalištem prema ratu u Ukrajini.

U subotu je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio da je Njemcov ubijen jer je planirao objaviti dokaze o ruskoj upletenosti u sukob u Ukrajini. Službeni Kijev i zapadni saveznici tvrde da proruske pobunjenike na istoku Ukrajine financira i naoružava Moskva koja to niječe i tvrdi da teško naoružani borci koji na uniformama nemaju nikakva obilježja nisu ruski vojnici. (h)