milijan brkić vaso

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić poručio je u četvrtak kako nikome nije rekao da “ide iz Hrvatske”, posebno ne zato što je Srbin te dodao da tzv. “etnobiznismeni”, koji svoju nacionalnu pripadnost koriste za promicanje svojih političkih i materijalnih interesa, nemaju monopol na “srpstvo” i da ne mogu govoriti u ime svih hrvatskih građana srpske nacionalnosti.

“Nikome nisam rekao da ‘ide iz Hrvatske’ kao što to insinuiraju pojedini mediji danas. Nisam nikoga tjerao, posebno ne zato što je Srbin. To ne bih mogao napraviti niti zbog onih, više od 250 poginulih hrvatskih branitelja pripadnika srpske nacionalne manjine te mojih prijatelja Srba i pripadnika drugih nacionalnih manjina koji su zajedno samnom sudjelovali u obrani i oslobađanju zajedničke nam domovine Hrvatske”, napisao je Brkić na svom facebook profilu u reakciji na, kako je napisao, napise dijela medija koji žele neistinito i zlonamjerno prikazati njegovu izjavu o strahu koji Srbi u Hrvatskoj navodno osjećaju.

Podsjetio je i na svoj odgovor na novinarsko pitanje – kako i zašto predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac optužuje HDZ za govor mržnje i porast nasilja prema Srbima – u kojem je istaknuo da ima puno prijatelja Srba koji vole Domovinu Hrvatsku i da od njih nikad nije čuo to što Pupovac govori, “tako da ne znam o čemu on priča”. “Ja osobno nikog ne mrzim, a otkud njemu taj termin ‘mržnja’, nije mi jasno”, piše Brkić.

Također, na iduće novinarsko pitanje u kojem su ga novinari podsjetili na Pupovčevu izjavu da se u Hrvatsku vraća politika straha, odgovorio je kako se Pupovac možda osjeća uplašenim, ali da ne zna iz kojih razloga. Još je i obrazložio kako građani Hrvatske mogu biti sigurni i da s frustracijama i strahovima pojedinaca ne bi trebalo kontaminirati javni prostor.

Svoju izjavu, podsjetio je, zaključio je rečenicom kako “misli da nitko u Hrvatskoj nije ugrožen, pa tako ni gospodin Pupovac, a ako jest, neka ode tamo gdje neće biti ugrožen”.

Brkić naglašava da nitko u Hrvatskoj nije, niti smije biti ugrožen zbog svog nacionalnog ili bilo kojeg drugog opredjeljenja. “Ali oni, koji nacionalnu pripadnost koriste za promicanje svojih političkih i materijalnih interesa tzv. ‘etnobiznismeni’ moraju konačno shvatiti da nemaju monopol na ‘srpstvo’ i da ne mogu govoriti u ime svih hrvatskih građana srpske nacionalnosti. Demokracija podrazumijeva pluralizam i na manjinskoj političkoj sceni”, napominje Brkić.

Smatra i da Milorad Pupovac nikada nije dijelio, niti sada dijeli, sudbinu hrvatskih građana bez obzira jesu li hrvatske ili srpske nacionalnosti. Također, nije ga briga za njihovo teško materijalno i uopće društveno stanje. Naprotiv, on živi u iluzijama jugoslavenštine koja se hrani “proizvodnjom” međunacionalnih sukoba, piše, uz ostalo, Brkić.

(Hina)