zoran milanović ograda granica

Predsjednik Vlade Zoran Milanović u nedjelju je u Kastvu, na otvaranju manifestacije ‘Bela nedeja’, komentirao rezultate ankete CRO Demoskop, po kojima je smanjena prednost HDZ-ove Domoljubne koalicije pred SDP-ovom koalicijom, izjavivši kako očekuje da će tu prednost za mjesec dana prestići.

Agencija Promocija plus CRO Demoskop, objavila je rezultate mjesečnog istraživanja CRO Demoskop, prema kojima se prednost HDZ-ove Domoljubne koalicije smanjila na samo jedan posto ispred SDP-ove koalicije.

Na upite novinara Milanović je rekao kako očekuje da će tu prednost za mjesec dana prestići, i da će tada biti najvažnije tko može formirati Vladu, Karamarko ili on.

“Za mene je najvažnije u tim anketama, koje nerado komentiram, da je podrška Vladi kontinuirano visoka. Mi kao koalicija želimo doseći onu razinu podrške koju ima Vlada, a ta je brojka vjerodostojnija od podrške strankama. Brojka onih koji podržavaju Vladu je od Nove godine više nego udvostručena, a to je dobro za Hrvatsku”, ocijenio je premijer.

Komentirajući na novinarski upit najave HDZ-a da će smanjiti PDV, Milanović je kazao: “Ako netko kaže da će povećati sva moguća socijalna davanja, a mjesec dana prije toga je govorio o dolini suza i bolnim rezovima upada u totalnu kontradikciju sa svakom sljedećom rečenicom. A onda njihov ekonomski strateg izjavi da će smanjiti PDV. Pitam se misle li davati svoj osobni novac za te stvari? Imaju sigurno više novaca nego ja i svi moji suradnici. Ne znam odakle, ali to im neće biti dovoljno za 1.000 eura za svako rođeno dijete. Ako oni daju za to 1.000 eura mi dajemo dajemo 8.500 kuna”, rekao je.

Milanović je, spominjući i HDZ-ove najave povećanja mirovina za pet posto, ustvrdio da to nije ozbiljno državničko ponašanje.

Naveo je da sad “politička nacija u Hrvatskoj može izabrati između dviju mogućnosti. Kuća je dovoljno velika za sve, ali može biti samo jedna Vlada Mi nudimo stabilan rast, realne mogućnosti, nismo ništa veliko obećavali, a sad se počinju događati male velike stvari polako”, istaknuo je.

Osvrnuo se na, kako je rekao, “HDZ-ovo pozivanje na Domovinski rat”, izjavivši da su to “apsurdi i sulude poruke”.

“Što znači Domovinski rat, protiv koga, protiv vjeverica, Srba, islama. To me brine u ovoj kampanji, to je duboko nezdravo za Hrvatsku”, kazao je. Milanović je. Dodao je kako je rat gotov i da to kažu “svi pametniji ljudi u Hrvatskoj, a posebno oni koji su vodili rat”, ustvrdivši da ga nisu vodili ni on niti Karamarko.

“Hrvatska spremna na moguće mađarsko zatvaranje granica”

Odgovarajući na novinarsko pitanje je li Hrvatska spremna na moguće Mađarsko zatvaranje granica, kazao je da jest, ali da to zatvaranje neće funkcionirati.

“Mi nismo narod koji je odrastao u žici, nadam se da će i drugi shvatiti da žica nije rješenje, a Hrvatska će se pobrinuti za svoje interese”, dodao je.

“Nadam se da nas neće natjerati da i mi gradimo neku ogradu, jer to je krajnje rješenje svih krajnjih rješenja, kad ste okruženi ljudima koji ne razumiju ni prošlost ni sadašnjost i pozivaju na zaštitu od islama. Neka se vrate u 11., 12. ili 14. stoljeće. Barem mi u Hrvatskoj to znamo jer smo uvijek bili na granici i znamo što opasnost jest, a što nije. Ovo nije opasnost, neka nas ne brane od toga, njihova nam pomoć ne treba”, rekao je premijer.

Na pitanje što očekuje u 8. izbornoj jedinici, Milanović je kazao je da – očekuje pobjedu.

Zoran Milanović je sudjelovao na otvaranju tradicionalne manifestacije Bela nedeja u Kastvu, koja se organizira svake prve nedjelje u listopadu povodom autohtonog mladog vina belica.

Na otvaranju je podsjetio na slogan Hrvatske čitaonice osnovane u Kastvu, koji glasi “Složimo se”. “Potrebno nam je zajedništvo da završi rat i počne dugi domovinski mir”, rekao je Milanović.

Kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović podsjetio je da tradicija Bele nedeje traje dulje od sedam stoljeća, dodavši kako je riječ o najvećem kastavskom blagdanu. (Hina)