tomislav saucha, milanović, sdpFoto: Facebook

U Sabor je kasno sinoć stigao zahtjev DORH-a za skidanje zastupničkog imuniteta SDP-ovom Tomislavu Sauchi, nekadašnjem predstojniku ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića. Jutros mu je MIP skinuo imunitet, a otkriveno je i što mu točno DORH stavlja na teret.

“Saucha je nalagao da se u gotovom novcu iz sredstva državnog proračuna isplate akontacije dnevnica iako je znao da se radi o stvarno nepostojećim službenim putovanjima posebnih savjetnika. Tako izrađene naloge je potom potpisivao te nalagao njihovu dostavu u računovodstvo Ureda. Sukladno njegovim uputama izrađeni su nalozi za službena putovanja u inozemstvo…”, stoji u zahtjevu DORH-a.

“Iz rezultata provedenih izvida Uskoka-a proizlazi postojanje osnovane sumnje da je Tomislav Saucha počinio naprijed navedena kaznena djela. Naime, iz provedenih izvida i to osobito putnih ispostavljenih na imena posebnih savjetnika, nalaza i mišljenja grafološkog vještaka, dokumentacije Ureda, nalaza Revizije, obavljenih obavijesnih razgovora, proizlazi postojanje osnovane sumnje, da je Saucha u razdoblju od studenog 2013. do siječnja 2016. kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe, na štetu državnog proračuna, tajnici usmeno nalagao izradu neistinitih putnih naloga”, piše dalje DORH koji traži da Sauchi bude određen pritvor.

“Tako isplaćene novčane iznose Saucha je zadržavao za sebe. Na opisani način sebi je pribavio imovinsku korist u iznosu od 540.522,81 kuna i 1.360,00 eura”, tvrdi DORH i traži zatvor: “Postoji bojazan da bi Tomislav Saucha, koristeći autoritet koji kao bivši predstojnik ureda Vlade Rh i sadašnji saborski zastupnik ima, mogao boravkom na slobodi ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke koje će biti potrebno ispitati tijekom istrage, pa stoga postoije razlozi za njegovim uhićenjem te određivanjem pritvora i istražnog zatvora.”

MIP je vrlo brzo odlučio: 7 glasova za, jedan protiv

DORH je podnio zahtjev za odobrenje lišenja slobode, određivanje pritvora, istražnog zatvora i pokretanja kaznenog postupka protiv SDP-ovca Tomislava Sauche. Sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva počela je s početkom u 8:30 u Saboru. Saucha bi trebao biti priveden u istražni zatvor.

“Radi se o osjetljivom pitanju jer se po prvi puta u ovom saboru ne traži samo skidanje imuniteta već i lišavanje slobode. Ukoliko je istina to što se kolegi Sauchi stavlja na teret mogu reći da se radi o prizemnom i primitivnom činu tko god da je to učinio”, rekao je Josip Križanić (HDZ).

“Imamo mogućnost omogućiti DORH-u da što prije hrvatskoj javnosti omogućiti da se sazna istina”, rekao je Maras prije nego što su glasali.

“Imamo slučajeve ozbiljne političke korupcije. Izvlačenje novca iz državnih poduzeća, tada su se postupci vještačili, i ispalo je da neki nisu krivi, ja kao jedan čin revolta sve dok se te ljude iz HDZ-a ne procesuira, ja neću biti za skidanje imuniteta Sauchi”, rekao je Pernar.

“Nemam potrebe niti prava ulaziti u samu bit ili sadržaj kanzenih djela. Postoji prema Ustavu trodioba vlasti. nea rade svoj posao. Takav bi stav trebao ii inače biti. no naravno da ću u skladu s našom praksom, sugerirati da se donesu odluke koje omogućiti DORH-u da provodi svoj postupak”, rekao je predsjednik povjerenstva.

Nakon što je DORH preuzeo istragu slučaja, saslušani su Saucha, Neven Budak i Slavko Goldstein. Svi tvrde da nemaju pojma gdje je novac od dnevnica.

“U potpunosti razumijem interes javnosti u ovom slučaju, ostajem pri svim izjavama koje sam dao u protekla dva dana, dao sam izjavu Uskoku i, koliko je meni poznato provode se izvidi koji su tajni tako ovaj slučaj dalje ne mogu komentirati”, rekao je Saucha nakon saslušanja novinarima.

Izvor: Sloboda.hr/Index