neven budak ministar obrazovanja sdp milanović

Predizborna kampanja za parlamentarne izbore u punom je jeku. Glavni pretendenti na vlast počeli su ovih dana otkrivati i svoje kandidate za ministre. Kako je suditi prema do sada otkrivenim kandidatima, ne piše nam se dobro.

Zoran Milanović, predvodnik Narodne koalicije i predsjednik SDP-a, otkrio je svog ministra obrazovanja. Radi se o Nevenu Budaku, posljednjem sekretaru zloglasne komunističke partije na Filozofskom fakultetu i bivšem predavaču na Sorosevom Srednjeeuropskom sveučilištu (Central European University – CEU) u Budimpešti.

Tko je Neven Budak

Neven Budak redoviti je profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zaposlen od 1980. godine. Bio je posljednji sekretar komunističke partije na istom fakultetu. Doktorirao je 1991. Sudjelovao na brojnim znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu. Od 1995. do 2002. održava nastavu iz urbane povijesti i druga predavanja na Sorosevom Srednjeeuropskom sveučilištu (Central European University – CEU) u Budimpešti.

Od 2001. do 2003. godine bio je dekan Filozofskog fakulteta. Od 1999. predsjednik Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti. Bio je član Savjeta SDP-a u Račanovoj Vladi. Račan ga je želio vidjeti i kao kandidata za ministra znanosti, čemu se usprotivio HSS se, jer je smatrao da bi se time poremetili odnosi s crkvenim krugovima, do kojih je ta stranka zbog svog biračkog tijela osobito držala nekad. Budak se u očima HSS-a previše eksponirao u nekim akcijama koje Crkvi ne mogu biti po volji: bio je među inicijatorima ocjene ustavnosti Ugovora između Hrvatske i Svete Stolice, a bio je i protiv toga da dekan Bogoslovnog fakulteta Tomislav Ivančić bude rektor Sveučilišta. Budaka su smatrali previše lijevim i bliskim SDP-u, navodi Večernji list.

Tadašnji dekan Filozofskog fakulteta Neven Budak smatrao je kako KBF nije u potpunosti nezavisan i autonoman, te je pod utjecajem crkvenih struktura, i zbog toga je predvodio skupinu nezadovoljnu izborom prof. dr. Tomislava Ivančića na čelno mjesto Sveučilišta u Zagrebu. Izbor je iznenadio čak i Kaptol, gdje Ivančića najbolje poznaju i uvažavaju ga kao jednog od najistaknutijih i utjecajnih teologa. Prof. Ivančić tada je između pet kandidata, kao svojevrsni autsajder, glatko (23 od 43 glasova “senatora”) pobijedio ostale rektorske kandidate, navodi Slobodna Dalmacija. Prof. Ivančić kao značajni autoritet s područja duhovnog sklada, propovjednik sveopće umjerenosti, tolerancije, dijaloga, uvjeren kako nema do kraja dobrog ni lošeg čovjeka za Nevena Budaka bio je neprimjerena osoba. U medijima se podigla hajka na prof. Ivančiča uz jedno od obrazloženja da je netipično imenovati svećenika na rektorski položaj. Profesor Tomislav Ivančić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta za rektora je izabran u rujnu 2001., a na dužnost je trebao stupiti u veljači 2002., međutim izbor i kasnija demisija prof. Tomislava Ivančića žestoko je ispolitizirana, te prof. Ivančić prije stupanja na dužnost podnosi neopozivu ostavku pravdajući ju zdravstvenim razlozima.

Posljednji sekretar Partije

Ivan Zvonimir Čičak predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) u povodu konstituiranja Odbora za obilježavanje četrdesete godišnjice hrvatskog proljeća 2010. izjavio je da progonitelji proljećara i njihova djeca lažu i krivotvore povijest. Čičak je kazao kako misli na oca predsjednika Ive Josipovića, Antu, kao i na samog predsjednika RH, bivšeg predsjednika Stipu Mesića i još niz osoba, među kojima su “štrajkbreher“ Radimir Čačić i “posljednji sekretar Partije“ Neven Budak.

Objašnjavajući razloge zašto će oformiti Odbor u kojem će biti relevantni stručnjaci koji će nizom manifestacija obilježiti godišnjicu hrvatskog proljeća, Čičak je istaknuo “Više nam se neće dogoditi kao kad je Savka Dabčević-Kučar – protivnica štrajka – otkrivala spomen-ploču u čast hrvatskih sveučilištaraca, uz koju su bili Radimir Čačić – štrajkbreher – kao i posljednji sekretar partije Neven Budak s Odjela za povijest Filozofskog fakulteta” zaključio je predsjednik HHO-a u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Izvor: Sloboda.hr/narod.hr
Foto: fah