Predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je u razgovoru s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto podržao napore novog Vijeća da se ubrzaju promjene izbornog zakonodavstva kojima bi se osigurala konstitutivnost, ravnopravnost i legitimna zastupljenost sva tri naroda u svim tijelima vlasti.

U priopćenju Ureda predsjednika se navodi da je Krišto, koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, upoznala predsjednika Milanovića s aktualnom političkom i gospodarskom situacijom u BiH nakon konstituiranja nove vlasti u toj zemlji te o prioritetima rada Vijeća ministara BiH.

Pritom je istaknula kako su euroatlanske integracije BiH i reformski procesi u fokusu rada Vijeća ministara BiH, pri čemu je posebno naglasila potrebu žurnih izmjena izbornog zakonodavstva u skladu s presudom Ustavnog suda BiH i presudama Europskog suda za ljudska prava, dodaje se u priopćenju.

Predsjednik Milanović je osim potpore novom Vijeću ministara u nastojanjima da se ubrzaju promjene izbornog zakonodavstva kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri naroda, također potvrdio je kako će Hrvatska, kao i do sada, ostati snažan glas i zagovaratelj Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji.

Milanović i Krišto složili su se kako je potrebno intenzivirati suradnju između dviju susjednih i prijateljskih država u predstojećem razdoblju, dodaje se u priopćenju.

Milanović je ovaj susret iskoristio kako bi Borjani Krišto čestitao na imenovanju na dužnost predsjedateljice Vijeća ministara BiH, poželjevši joj uspjeh u radu.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Daniel KASAP/ dk