Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović sazvao je jutros hitan sastanak s čelnicima Oružanih snaga RH i sigurnosno obavještajnih agencija zbog pada besposadne letjelice vojnog tipa na području grada Zagreba. Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić i ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Ivica Kinder informirali su predsjednika Milanovića o dosadašnjim saznanjima i okolnostima pada besposadne letjelice vojnog tipa na području grada Zagreba.

Uz predsjednika Milanovića, na sastanku su bili predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, savjetnik Predsjednika Republike na obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i savjetnik Predsjednika Republike za europsku i vanjsku politiku Neven Pelicarić.

Već ranije iz Pariza se oglasio premijer Andrej Plenković, a sada je Milanović na Pantovčaku održao izvanrednu press konferenciju.

– Upravo je završio brifing sa ekspertima iz Glavnog stožera pa se obraćam javnosti. Znamo kakav je objekt doletio i odakle. Nikakvu dojavu nismo dobili iz obavještajnih službi. Ovo je ozbiljan incident i istraga je u tijeku. Građane pozivam da budu mirni jer ovakve se stvari u ratnom sukobu mogu dogoditi. Moramo utvrditi kako je do ovog došlo i da ova letjelica veličine aviona nije srušena – kazao je u uvodu Milanović.

– Istražuje se kako je ova letjelica provela ovoliko vremena u zraku. Radari su je detektirali. Ovo nije trenutak za prozivke. Mene zanima kako je jedna nesofticirana letjelice provela sat vremena u našem zračnom prostoru. Znamo da nije iz regije – kazao je Milanović.

– Događaj je ozbiljan. Imamo sve podatke i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost nije potrebna. To nije operativo tijelo – veli Milanović.

– Naša protuzračna obrana je skromna, kao i u cijeloj istočnoj Europi, osim Poljske. To nije zadovoljavajuća razina, ali koliko ulažemo to i imamo – rekao je Milanović.

– Ajmo nešto naučiti iz ovoga, ali ovo je izvanredna situacija i mi ovisimo o NATO partnerima. Čudno, uz današnju tehniku – mišljenja je Milanović.

– Nema poginulih i ranjenih pa da sada ‘ribamo’ ukrajinskog veleposlanika. Znate kakvo je tamo stanje. Šef NATO-a je tehnička osoba, a ovakve stvari smo gledali i u vrijeme bombardiranja Srbije. Ne namjeravam ga prozivati. Naučit ćemo nešto iz ovoga – poručio je za kraj Milanović.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji.hr