milanović sdpFoto: fah

Zoran Milanović danas je objavio da se više neće kandidirati za predsjednika SDP-a na sljedećim unutarstranačkim izborima, što znači da odstupa s tog mjesta.

Novi izbori unutar SDP-a moraju uslijediti za najviše šest mjeseci, a kao potencijalni nasljednici Milanovića spominju se Tonino Picula, Siniša Hajdaš Dončić i Ranko Ostojić, s tim da je Milanović istaknuo da se nada da će se izbori održati čim prije.

“Vidjeli smo rezultate. Bila je slaba izlaznost. Naprosto stvari stoje tako, to je činjenica. Treba biti realan ali ništa ne ukazuje na to da bi vlada HDZ-a i SDP bila stabilna i učinkovita”, izjavio je Milanović i dodao da je Vlada najvažniji organ Ustava, koja vodi brigu o razvoju, predlaže proračun i provodi unutarnju politiku, stoga nema nikakve šanse za veliku koaliciju.

Odaziv na ove parlamentarne izbore, kaže, nikad nije bio manji i to je, ustvrdio je, pretegnulo u korist konkurencije. To je činjenica koju treba prihvatiti i ne puno mudrovati, kazao je.

Milanović SDP vodi od 2007., no stranka izbornu pobjedu nije ostvarila od parlamentarnih izbora 2011.

Budući da prethodno nije čestitao Andreju Plenkoviću na pobjedi izjavio je da je spreman to učiniti “kada nam se ispričaju za sve klevete na naš račun”. “To je bio forte njihove kampanje, to je bilo lažno i opasno. Moja čestitka mu i tako ne znači ništa”, rekao je.

Na kraju je rekao da ljevica nikad nije pala ispod 30 posto na izborima, broj mandata im je narastao s godinama, a to sve – ostaje, tako da ni za čim ne žali.

Inače, mnogi za loše izborne rezultate Narodne koalicije, krive upravo Milanovića.

Izvor: Sloboda.hr/Hina