Predsjednik Republike Zoran Milanović u četvrtak obilazi u potresu stradalo područje Sisačko-moslavačke županije, a obilazak je počeo u Sisku, gdje je posjetio gradilište novog odgojno-obrazovnog kompleksa u naselju Galdovo, potom i kontejnersko naselje u Petrinjskoj ulici.

U Galdovu se uvjerio kako radovi na izgradnji novog odgojno-obrazovnog kompleksa, vrijedni 70 milijuna kuna, dobro napreduju pa se očekuje da će biti završeni krajem ljeta, odnosno prije predviđenog roka.

Trenutačno su u tijeku radovi na izgradnji aneksa osnovne škole, koja je stradala u potresu, te dječjeg vrtića.

Kako je Milanovića obavijestila sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, uskoro će početi rušenje stare škole i izgradnja novog objekta.

Škola će biti kapaciteta 300 učenika, a vrtić 135 djece u šest odgojnih skupina. Na taj će se način osjetno smanjiti vrtićke liste čekanja, na kojoj je prošle godine bilo 112 neupisanih.

Osim sredstvima iz gradskog proračuna, kompleks se gradi novcem Fonda solidarnosti i fondova EU. Nažalost, rekla je Ikić Baniček, nova se škola neće moći financirati iz Fonda solidarnosti, jer nije riječ o konstruktivnoj obnovi, a novi dio se ne može financirati jer su radovi počeli prije natječaja.

“Sisak ne može čekati nove ministre i odluku Vlade o obnovi, pa smo s projektom počeli sami”, istaknula je Inić Baniček.

U kontejnerskom naselju, u kojem je još 38 osoba, ostali su stanari iz višestambenih zgrada čija obnova još nije počela. Kako su rekli, najteža im je neizvjesnost oko mogućeg povratka u njihove stanove. Milanović im je poželio da im ova godina bude uspješnija od dvije prethodne.

Nakon Siska, Milanović je nastavio put do Jabukovca na petrinjskom području, kako bi obišao novu ambulantu, koja je izgrađena privatnim donacijama. Razgledat će razrušeno središte Petrinje, a posjetit će i veliko petrinjsko kontejnersko naselje.

U Majskim Poljanama, kako je predviđeno, sastat će se s članovima obitelji Bjelajac i obići imanje koje se obnavlja privatnom donacijom. Posjetu stradalom području završit će obilaskom Srednje škole u Glini koja se obnavlja, te obilaskom glinske Gradske uprave, koja djeluje u kontejnerima.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Tomislav Pavlek/ tp