Predsjednik Zoran Milanović u srijedu je rekao da je neuspješno pokušao doći „do nekih kontakata“ kako bi pomogao hrvatskim državljanima pritvorenima u Zambiji zbog sumnje na trgovinu djecom rekavši da „nisu imali nikakve prljave namjere“. 

Milanović je u obraćanju medijima rekao kako je zambijska osmorka u Zambiju otišlo „s dobrim namjerama, ali neoprezno“. 

„Žao mi je tih ljudi, vidim da nisu imali nikakve prljave namjere“, rekao je predsjednik, dodavši da je sa svoje strane „neuspješno probao doći do nekih kontakata“. 

„Ja bih to napravio i kao privatna osoba, ali ne mogu, ne sežem tako daleko, niti itko iz Hrvatske“, zaključio je predsjednik. 

Ministri se susreli s obiteljima zambijske osmorke

Ministri i državni tajnici ovaj su se tjedan sastali s obiteljima hrvatskih državljana pritvorenih u Zambiji, rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković dok mediji pišu kako zambijske vlasti prebacuju njihov slučaj na viši sud. 

„Od jutros nemam ništa novoga“, rekao je premijer u Osijeku, odgovarajući na pitanje ima li novih informacija o aferi Zambija. 

„Osim da su, čini mi se prekjučer, u ministarstvu vanjskih i europski poslovi državni tajnici i ministri održali sastanak s obiteljima naših državljana u Zambiji“, nastavio je premijer, ne otkrivši o kojim se ministrima radi.

Sutkinja Visokog suda Zambije Yvonne Chembe u srijedu je odlučila prebaciti slučaj zambijske osmorke na to tijelo, pišu u srijedu 24 sata. Ne zna se kad bi trebalo biti održano prvo ročište, dodaje taj medij. 

Hina za to još nije dobila potvrdu MVEP-a. 

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ua