Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je u petak, 18. veljače na svečanosti polaganja prisege 33. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u vojarni “123. brigade HV” u Požegi. Tim je povodom komentirao dvije godine predsjedničkog mandata, a dotaknuo se i povlastica koje koriste političari.

“Ne vidim sebe. Radim i živim kako sam govorio, razmišljam i vjerujem kao i prije 20 godina”, rekao je Milanović o dvije godine mandata, dodavši da je “grub u nekim situacijama i bit će i dalje takav prema nasilnicima”.

Komentirao je i pitanje naknada za saborske zastupnike. “Ako netko zaista živi u Splitu pa putuje svaki tjedan u Zagreb, onda to ima smisla”, rekao je.

Ponovio je da se u slučaju Zvonimira Frka-Petešića, predstojnika Ureda premijera Andreja Plenkovića, radi “o sistemskom grabežu i pohlepi”.

“Razlikujte sistemski namješten grabež gdje se pogoduje jednom čovjeku uz blagoslov predsjednika Vlade”, rekao je predsjednik.

Novinari su pitali po čemu je Frka veći Zagrepčanin nego Grbin.

“Gdje je Frka-Petešić rođen? U Francuskoj. Radio je isključivo za hrvatsku državu. Došao je u Zagreb iz Pariza kao masu mojih kolega čiji su roditelji bili u emigraciji. Svi do jednog, oni iz Buenos Airesa, iz vražje matere, došli su i prijavili se u Zagrebu”, rekao je Milanović, prenosi Index.

“A kod Frke imamo i već prijavljeno prebivalište u Zagrebu, pa si je onda rihtao i štelao drugo da si riješi stan. Znači on je već imao prebivalište u Zagrebu”, rekao je.

Dotaknuo se i Peđe Grbina. “Grbin je živio u Puli, tamo je imao svoj odvjetnički ured. Oženio se, nakon toga je trebao reći, sad mi je vrijeme, sad sam se oženio i vrijeme je da to prekinem”, kazao je predsjednik, dodavši da je šef SDP-a nastavio legalno i prirodno stanje, koje je u jednom trenutku trebao prekinuti.

Komentirajući produljenje roka koji je omogućila Europska komisija za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti, da bi se sanirale štete i posljedice potresa, predsjednik je rekao da sad treba vidjeti što će se dogoditi za godinu dana.

Dotaknuo se i krize u Ukrajini, rekavši da se na takvim stvarima gubi kredibilitet i da će nekim stvarima kasnije biti teško povjerovati”. “Vrlo je perfidno jednu državu dovoditi u zabludu, stvarati iluziju. Jedino Njemačka i Francuska vode normalnu politiku”, rekao je Milanović.

Izvor: Sloboda.hr/N1