mesić jović čekoviFoto: fah

Bivši predsjednik Stipe Mesić pojavio se prekjučer u splitskom Općinskom sudu zbog tužbe za klevetu protiv Josipa Jovića, kolumnista Slobodne Dalmacije. Mesiću je zasmetao komentar “Mesićeva, napokon, uspjela šala” objavljen u srpnju 2013. godine u kojem Jović piše o Mesićevim aferama pa tako i čekovima iz Australije koje je početkom 90-ih dobio od iseljenika za obranu domovine i kako je pritisnut dokazima australskog HDZ-a da ih je stavio u džep mijenjao priču o tome kome ih je dao da bi na kraju ustvrdio da ih je izgubio.

Mesić se ponudio da će povući tužbu ako mu se Jović ispriča ili prizna da je pogrešno informiran, no od toga nije ispalo ništa. Jović smatra da za ispriku nema nikakvog razloga.

Svjedok i Ankica Tuđman?

Bivši predsjednik požalio se sudu kako od objave spornog teksta više ne čita Slobodnu Dalmaciju. Imao je, kazao je, dosta poziva, svi su ga zvali, osim Jovića da se informira o čekovima. Kada je vidio što je napisano, osjećao se kao da je stvarno ukrao te čekove. Tekst mu je prouzročio dosta neprilika, propitivali su ga i članovi obitelji te je doveden u situaciju da se mora pravdati za nešto što nije učinio. Od tri čeka predao je dva, onaj za bolnicu u Gospiću je izgubio, ali tvrdi da nema štete jer je bio ispisan na korisnika. Zasmetalo ga je što je branitelj pitao gdje je stavljao čekove. Kakvo glupo pitanje, naljutio se Mesić te ironično dobacio da ih je stavio u cipelu. Sutkinji je pojasnio da postoji fotografija na kojoj se vidi gdje stavlja čekove.

Mesić je, osim Jovića, tužio i Slobodnu Dalmaciju za naknadu štete, a na udaru su se našli još neki mediji koji su pisali o ovoj temi. Stranke su sudu predložile svjedoke koje bi valjalo ispitati u ovom suđenju, među ostalim tu je i Ankica Tuđman, za čiju je udrugu bio namijenjen jedan ček.

Izvor: Sloboda.hr/Index.hr