Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović potvrdila je da je uslijed migrantske krize alarmantna higijensko-epidemiološka situacija u Unsko-sanskom kantonu.

”Među 5 do 6 tisuća migranata devedeset posto su to mladići od 15 do 30 godina starosti, a među njima imamo HIV pozitivne, aktivnu tuberkulozu, hepatitis B i C”,  kazala je za Fenu Ćemalović, koja u ponedjeljak sudjeluje na tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH posvećenoj migrantskoj krizi.

Ističe da se u jednoj hali gdje je smješteno 2.000 migranata epidemiološka situacija ne može kontrolirati.

”Imamo 800 slučajeva svraba”, kaže Ćemalović, dodajući da među migrantima ima i veliki broj ovisnika o narkoticima.

“Doktori hitne medicinske pomoći su 80 posto migrantima na usluzi, a 20 posto građanima”, istaknula je Ćemalović.

Kako dodaje, imaju dovoljan broj liječnika i žele držati situaciju pod kontrolom, ali je najveći problem financijski.

”U Kantonalnoj bolnici u Bihaću kapacitet je dovoljan i prepun koji je vezan za domicilno stanovništvo. Uz pojavu bilo kojih zaraznih problema Infektivni odjel nije u mogućnosti primiti sve oboljele”, rekla je Ćemalović.

Poručila je da su migranti faktički okupirali Bihać, gdje se više ne može vidjeti običan građanin.

”Djevojke iz straha ne mogu normalno kretati ulicama jer se boje migranata. Oni su upravo jednoj djevojčici koja im je kao volonter donosila hranu slomili ruku. Zaista se mnogo toga događa i zato nam je prijeko potrebna pomoć”, kazala je Ćemalović.

Upozorila je i kako je sigurnosno stanje u Bihaću postalo neizdrživo jer su učestale provale, napadi i krađen a lokalno s stanovništvo u strahu sve više povlači u svoje domove u strahu od nasilja kojemu su sve češće izloženi.

“Bihać je okupiran migrantima. Njih 80 posto su ilegalni migranti. Ovo je problem Federacije BiH i države. Migranti su danas u našim vrtovima, a sutra će biti u vašim”, poručila je ministrica zastupnicima u entitetskom parlamentu.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao je kako je njegovim sugrađanima danas “gore nego u ratu pod opsadom”, jer su sami i napušteni već godinu i pol.

“U ratu smo barem znali da smo ista država”, kazao je Fazlić kazavši kako ga iz državnih tijela vlasti već godinu i pol “prave budalama” i nude samo verbalnu potporu.

Kazao je kako u Bihaću gori fitilj i samo je pitanje kada će bomba eksplodirati.

Izvor: Sloboda.hr/HBŽ vijesti