matos-u-parizu

Jučer je u Issy les Moulineaux, mjestu pored Pariza, svečano otkriven spomenik ‘Matoš na klupi’, slavna Kožarićeva skulptura. Spomenik je podignut povodom stote godišnjice smrti Antuna Gustava Matoša, ali i oživljenja sjećanja na njegov dio života koji je proveo u Parizu.

‘Danas dajemo hommage velikanima hrvatske umjetnosti – književniku Antunu Gustavu Matošu i kiparu Ivanu Kožariću – te potvrđujemo veze između Francuske i Hrvatske u povijesnom, sadašnjem, ali i budućem kontekstu’, rekla je uvodno ministrica kulture Andrea Zlatar Violić prilikom otkrivanja spomenika ‘Matoš na klupi’ u parku Roseraie u Issy les Moulineauxu pored Pariza.

Jer, kako je istaknula ministrica kulture u prigodnom obraćanju: ‘Svoj doživljaj uživanja, upijanja i percepcije francuskog urbanog okruženja, on je doslovce pretočio u svoja promišljanja, stilski izričaj i život. Naviku šetanja i uživanja u pulsu grada, Matoš je nastavio i po povratku u Hrvatsku te je francusko umijeće življenja na ulicama grada unio u svakodnevicu grada Zagreba. Na neki način, on šeta i danas ulicama grada, zahvaljujući originalnom odljevu ove skulpture koja ukrašava šetalište starog grada.’

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i gradonačelnik grada Issy les Moulineaux André Santini, zamjenik gradonačelnika za kulturu Alain Lévy te predsjednik AMCA-e Pariz Damir Perinić.

Autor: F.Č.
Foto: Ministarstvo kulture