martina dalić, vlada, agrokorFoto: HRT

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić na konferenciji za novinare govorila je o dosadašnjim Vladinim aktivnostima vezanim za očuvanje stabilnosti hrvatskoga gospodarstva.

Istaknula je da je odgovornost za pronalaženje načina, modela i metoda rješavanja poslovnih teškoća u koncernu Agrokor prije svega na upravi i vlasniku kompanije, zbog 40.000 zaposlenika Agrokora u Hrvatskoj i oko 5000 kompanija-dobavljača koje posluju s Agrokorom i koje o njemu ovise.

“Potaknuti ovim zbivanjima i vijestima koje pratimo vezano uz Agrokor, ali ne ograničavajući se ni u kojem slučaju samo na Agrokor, već imajući u vidu da u Hrvatskoj postoji i niz drugih kompanija koje mogu potencijalno uzrokovati rizike za cjelokupni gospodarski sustav, u Vladi intenzivno radimo na pripremi zakonodavnog i institucionalnog okvira čija je svrha zaštititi stabilnost ukupnog hrvatskog gospodarstva upravo u situacijama i slučajevima kada se s teškoćama suočavaju sistemski važne kompanije, a nisu u stanju te teškoće same razriješiti”, istaknula je. Dodala je da se u uzradi zakonskog prijedloga koriste iskustvima drugih država u slučaju sistemski važnih kompanija.

“Cilj, svrha i razlog za ovaj zakon su stvaranje uvjeta za sistemski bitne kompanije ako se nađu u problemima. Želim poslovno naglasititi da ovaj zakon ne pripremamo za Agrokor ili Todorića. No, ako bi situacija u Agrokoru to zahtijevala, to bi se moglo primijeniti i na njih. Vladi ovaj zakon omogućava zaštitu ekonomije”, rekla je Dalić.

“Prijedlog zakona koji se priprema”, navela je Dalić, “mogao bi se potencijalno primijeniti na bilo koju kompaniju u Hrvatskoj koja ima više od 8000 zaposlenika, bilo samostalno ili kao grupa, te koja ima više od milijardu kuna duga koji više ne može samostalno i uredno otplaćivati.”

“Tim zakonskim prijedlogom stvara se procedura koja u ograničenom razdoblju osigurava uvjete za transformaciju kompanije uz pravedan i fer tretman svih postojećih vjerovnika. Pritom se u toj proceduri stvaraju pravni uvjeti da se u najkraćem mogućem roku od pokretanja postupka koji bi se predvidio zakonskim prijedlogom, stvore uvjeti za isplatu dobavljača za isporučenu robu i usluge i stvore pravni uvjeti za normalno poslovanje kompanije dok traje njezino poslovno, vlasničko, financijsko i drugo restrukturiranje”, rekla je.

“Izrada tog zakonskog teksta u vrlo je visokoj fazi dovršenosti. Očekujem da će nakon izrade i brušenja svih posljednjih detalja biti upućen u proceduru vrlo brzo”, istaknula je Dalić, dodavši kako bi to razdoblje moglo biti sljedeći tjedan.

Izvor: Sloboda.hr/HRT