Marko Klišanić, koordinator Hrvatskih suverenista Donji grad Zagreb, dolazi s kvarta Petar Krešimir IV. Prekrasan kvart s jednim od najvećih parkova, kojeg od milja zove Krešić, mjesto je oko kojeg je već niz godina fokusirana Markova politička i aktivistička karijera. Motivaciju crpi iz toga što svaki dan želi učiniti nešto dobro za kvart u kojem živi i svoje susjede čije probleme zna napamet.

Posljednje četiri godine, Marko je izbrusio političko iskustvo kao predsjednik mjesnog odbora Petar Krešimir IV. a u svome kvartu posebno se istaknuo nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb. Svakog dana je na terenu i jedan je od zaslužnih za brojne pomake na bolje.

„Identitet mog kvarta obilježila su ostvarenja “moderne” kako urbanizma i arhitekture, tako i inovativno ostvarenje perivojne arhitekture, koje je, unatoč kasnijim transformacijama širega i užega gradskog područja, zaokružilo karakter novoga gradskog prostora i postalo prepoznatljiv element u slici grada. Nažalost, kako godine prolaze održavanje parka se ne radi prema pravilima struke, već ga se svake godine osiromašuje i devastira.“, napominje.

Dodaje i kako tu nije kraj problemima, pošto se javlja sve veći problem alkoholiziranih osoba u parku koje svojim ponašanjem plaše prolaznike o čemu glasno treba progovoriti, kao i o tome da kvart i dalje nema šetnicu za pse. „Problemi su rješivi, ali zahtjevaju malo truda i pomoć svih sugrađana, jer je nekada dovoljno čak i preko peticije ukazati na probleme koje imamo u kvartu. Veliki problem je i devastirana Branimirova tržnica, zbog čega u kvartu imamo nekoliko lokacija koje noću nisu ugodne za prolazak.“, ističe.

Marko smatra da za rješavanje problema na njegovom kvartu mjesni odbor mora dobiti podršku gradske četvrti te da je važno da vijećnici na sjednicama ne brane boje svoje stranke već da brane svoj kvart zajedničkim snagama.

„Veliki problem u našem kvartu je i parking te smatram da je jedini način kako pomoći onima koji žive u centru ili prvoj zoni parkinga, povećanje cijene prve zone za sve koji nemaju adresu prebivališta u prvoj zoni. Onima koji su prijavljeni u krugu prve zone cijene parkinga moraju ostati iste, što će potaknuti ljude koji dolaze u centar da počnu koristiti javni prijevoz. Moj prijedlog ujedno će biti i uvođenje solarnih rasvjetnih tijela u gradu kako bi se uštedjelo na električnoj energiji.“

Ističe i kako je jedna od ključnih stvari za koju će se boriti ta da obitelji koje imaju djecu s downovim sindromom, cerebralnom paralizom ili autizmom moraju dobiti isti status kao i roditelji odgajatelji.

„Smatram da imati troje zdrave djece i jedno bolesno dijete koje boluje od downovog sindroma, cerebralne paralize ili autizma nije isto te dok obitelji koje imaju status roditelja skrbnika ne dobiju isti status kao i roditelj odgajatelj, nećemo stati. Žalosno je da su te obitelji praktički zaboravljene i prepuštene same sebi. Treba uzeti u obzir da je većina obitelji koje imaju status roditelja skrbnika u jako lošem financijskom stanju, a oni koji prihvate status roditelja skrbnika primaju maksimalno dvije i pol tisuće kuna mjesečno što je jako malo za takvu funkciju jednog od roditelja. Na meni će biti veliki zadatak, ne samo iduće četiri godine, nego sve dok ne ostvarim ovaj cilj, izjednačiti status roditelja odgajatelja i roditelja skrbnika.“

Ako želimo pravi napredak kvarta onda u tome moramo svi sudjelovati, jer svaka ideja je bitna. Našem kvartu nažalost mnogo toga nedostaje i nemamo vremena čekati da drugi preuzmu našu odgovornost. Zbog toga ću u idućem mandatu biti još više na ulici i tražiti prijedloge sugrađana za napredak kvarta i prema njima djelovati. Moj Zagreb to zaslužuje!