Marine-Le-Pen_2204402b

U velikom intervjuu za njemački tjednik Der Spiegel liderica Nacionalne fronte i pobjednica europskih izbora u Francuskoj Marine Le Pen otkriva svoje planove za Europski parlament, objašnjava razlog izbornog uspjeha i agitira protiv ‘Europske Sovjetske Unije’.

‘Želim uništiti Europsku uniju, a ne Europu. Vjerujem u Europu nacionalnih država. Vjerujem u Airbus i Araine, u Europu koja se zasniva na suradnji. Ali ne vjerujem u ovu ‘Europsku Sovjetsku Uniju’, izjavila je Marine Le Pen u intervjuu za Der Spiegel o svojem stavu o EU. U opširnom i na trenutke konfrontirajućem razgovoru s novinarom Mathieuom von Rohrom, Le Pen je posve otvoreno iznijela svoje političke planove na europskom i nacionalnom nivou.

Klikni LIKE ako želiš raspad Europske unije!

Le Pen tako ne vjeruje da je EU mirovni projekt: ‘Europa je rat, ekonomski rat. Neprijateljstva među zemljama su se povećala. Nijemce se ponižava opisima da su okrutni, Grke se proglašava varalicama, a Francuze lijenčinama. Gospođa Merkel ne može otputovati niti u jednu državu EU bez osiguranja stotinama policajaca. To nije bratstvo.’ Za Le Pen je EU ‘štetno, birokratsko čudovište’, a naročito joj smeta što su se Francuzi ‘u svojoj slavnoj prošlosti stoljećima borili za slobodu, milijuni su poginuli kako bi naša zemlja bila slobodna’, a danas ‘dozvoljavamo da nam pravo na samoodređenje bude ukradeno’.

Za njemačku kancelarku Angelu Merkel Marine Le Pen ima samo pohvale, jer se ona ‘uspješno bori za njemačke interese’ te je ne može ‘kriviti što želi jak euro’: ‘Problem su francuski političari koji ne brane naše nacionalne interese. Jaki euro uništava naše gospodarstvo.’ Ipak, Le Pen upozorava Merkel da je ‘njena politika štetna za ostale zemlje Europe’, zbog čega bi Njemačka mogla postati predmet mržnje.

>>> EU dobila žestoku konkurenciju: Rusija osnovala Euroazijsku ekonomsku uniju!

Marine Le Pen, France's National Front leader, speaks during a news conference the day after the first round of local elections at the party headquarters in Nanterre

Liderica Nacionalne fronte zagovara i to da Francuska napusti euro i vrati se svojoj staroj valuti, te predviđa kako to ne bi dovelo do ekonomske katastrofe. U Europskom parlamentu pak Le Pen planira blokirati sve moguće, te se hvali kako su njenih 24 zastupnika četvrta po veličini skupina, nakon njemačkog CDU-a, talijanskih i njemačkih socijaldemokrata. O tome hoće li uspjeti osnovati frakciju, za što je potrebno 25 zastupnika iz najmanje sedam država članica, Le Pen kaže da već ima dogovor s Nizozemcem Wildersom, austrijskom Slobodarskom strankom, talijanskom Sjevernom ligom, belgijskim Vlaams Belandom, te već ‘zakazanu seriju sastanaka’ na kojima bi trebala dogovoriti i uključivanje još nekih euroskeptika u frakciju, među kojima bi mogao biti i britanski UKIP Nigela Faragea.

Marine Le Pen se zalaže i za ukidanje slobodnog tržišta u Europi, te uvođenje odgovarajućih carina, kao i za to da se potpuno ograniči useljavanje: ‘Nema nikakvog smisla što smo primili 10 milijuna stranaca u proteklih 30 godina.’ Svoju popularnost u Francuskoj Le Pen objašnjava time što, za razliku od ostalih političara, govori iskreno i iz srca, te najavljuje kako se 2017. planira kandidirati na predsjedničkim izborima, na kojima računa najmanje s ulaskom u drugi krug.

Na kraju izražava i ‘određeno divljenje’ za ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji se ‘prvenstveno fokusira na to što je dobro za Ruse i Rusiju’. Oko aktualnog sukoba u Ukrajini Marine Le Pen kaže da ‘Europljani trebaju prestati gledati stvari kroz perspektivu Amerike’, a svoju političku filozofiju sažima sljedećom rečenicom: ‘Ne treba težiti tome da se nekome bude gospodar, ali niti da se ikome bude rob.’

>>> Mađarska: Skinuli zastave EU u parlamentu i bacili ih kroz prozor

Izvor: tportal
Foto: telegraph.co.uk