gaudi_unioszaszlo4

Parlamentarni zastupnici mađarske nacionalističke stranke Jobbik Tamás Gaudi-Nagy i Balázs Lenhardt uklonili su dvije zastave Europske unije iz mađarskog parlamenta i bacili ih kroz prozor u dvorište parlamenta, javlja Hungarian Anambiance.

Povod ovog performansa bio je vladin zakon o stjecanju vlasništva nad poljoprivrednim zemljištima u Mađarskoj od strane stranaca. Jobbikovci su taj zakon nazvali izdajničkim.

Čin skidanja zastava dogodio se usred rasprave o novom zakonu kada su na red došli zastupnici Jobbika, koji u mađarskom parlamentu imaju 47 zastupnika.

gaudi_unioszaszlo1

Nakon performansa, Tamás Gaudi-Nagy izjavio je da će nakon 1. svibnja, kada zakon stupa na snagu, mađarsko zemljište postati žrtvom stranih predatora i narkomana novca. Sva pravna sredstva kako bi se zaštitilo poljoprivredno zemljište su iscrpljena, pa će Mađari morati pronaći nove oblike otpora kako bi spriječili potpunu kolonizaciju svoje zemlje.

Ako podržavaš ovaj čin – klikni Like!

Jobbikovci su zastavu Europske unije proglasili “simbolom kolonijalizma”, tvrdeći da ne postoji zakon koji zahtjeva isticanje te zastave.

Autor: F.Č.
Foto: hungarianambiance.com