marijana petir eu parlament

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir uputila je jučer na Dan neovisnosti Republike Hrvatske, zastupničko pitanje Europskoj komisiji sa zahtjevom da se zaštiti pravo Hrvata u Vojvodini na jezik, kulturu i obrazovanje na materinjem jeziku.

Kako navodi Petir u obrazloženju svog pitanja, državne vlasti u Republici Srbiji priječe Hrvate u Vojvodini u ostvarivanju njihovih prava na jezik, kulturu i obrazovanje na materinjem jeziku. Sve aktivnosti koje srbijanske državne vlasti poduzimaju u Vojvodini na tragu su favoriziranja Bunjevaca – skupine Hrvata koja se ne želi izjasniti Hrvatima već samo Bunjevcima, a kako bi ih asimilirali u svoj korpus. Hrvatima se onemogućuje da ostvare svoja prava koja su im zagarantirana zakonom i međunarodnim sporazumima.

Tako su Hrvatsko nacionalno vijeće i Republika Hrvatska prisiljeni izdvajati vlastita sredstva za tisak udžbenika koja vlasti u Srbiji ne žele refundirati, ne omogućava im se korištenje javnih prostora za njihove kulturne manifestacije, a hrvatski jezik se pokušava istisnuti i zamijeniti bunjevačkim.

Premda je to bila obveza državnih vlasti u Srbiji, do sada još uvijek nisu tiskani udžbenici za:

• predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture
• srednje škole
• za nastavu na hrvatskom jeziku (hrvatski modul A nastave za manjine) za osnovne škole
• za nastavu na hrvatskom jeziku nisu tiskani dodatni sadržaji od 20% za manjine (povijest, geografija, glazbeni i likovni odgoj)

„Kako će Komisija osigurati ostvarenje prava na jezik, kulturu i obrazovanje na materinjem jeziku hrvatskog naroda u Vojvodini, obzirom da su Hrvati građani Europske unije?”, pitanje je hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir danas upućeno Europskoj komisiji.

Klikni LIKE ako se slažete s Marijanom Petir o problemu Hrvata u Vojvodini!