marijana petir veljko marić

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (HSS) posjetila je u zatvoru u Srijemskoj Mitrovici hrvatskog branitelja Veljka Marića, koji služi 12-godišnju kaznu na koju ga je zbog navodnog ubojstva civila u Grubišnom Polju osudio Viši sud u Beogradu.

Petir je nakon povratka u Slavonskome Brodu hrvatskoj javnosti prenijela Marićevu poruku da nije kriv za zločin za koji ga se tereti i da je ogorčen jer hrvatske vlasti nisu učinile gotovo ništa da ga se prebaci u Hrvatsku i u zemlji osigura pravedno suđenje.

“Veljku Mariću je sloboda oduzeta nasilno. On je otet prije pet godina na srpsko-bugarskoj granici, dok je kao vozač obavljao posao želeći prehraniti svoju obitelj. Tek dan nakon uhićenja za njim je raspisana međunarodna tjeralica, što otvara sumnju da neke stvari ne štimaju”, rekla je Marijana Petir na konferenciji za novinare.

>>> Veljko Marić: Nemojte me zaboraviti u Srbiji

Podsjetila je da je o Marićevu slučaju početkom prosinca govorila i pred pododborom za ljudska prava Europskog parlamenta, a i danas mu je obećala da će se i dalje zauzimati za njega radi zaštite ljudskih prava.

Petir je rekla kako joj je Marić potvrdio da je ona jedina hrvatska dužnosnica koja ga je posjetila u srbijanskim zatvorima.