marijana petir eu parlament hss hrvatsko seloFoto: fah

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir osvrnula se jučer na svojem Facebook profilu na nedjeljne izbore, pri čemu je čestitala pobjednicima, ali i istaknula da se njezina stranka – HSS, treba vratiti svojim temeljima.

Njezin status prenosimo u cijelosti:

“Hrvatski je narod na jučer održanim parlamentarnim izborima pokazao kojim putem želi ići i u koje vrijednosti vjeruje. Svaki izbori imaju svoje pobjednike i svoje gubitnike. Pobjednicima čestitam. Nažalost, najstarija hrvatska politička stranka s jučerašnjih izbora nije izašla kao pobjednik, no članice i članovi HSS-a ostali su stajati na braniku vrijednosti koje HSS brani već 113 godina pokazavši na ovim izborima da ne prate smjer kojim je stranku povelo novo vodstvo. Kaže se da su izbori prilika za promjenu, a u slučaju HSS-a ovi izbori su jasan pokazatelj da se temelji ne mogu mijenjati, već da na njima treba graditi. Vjera u Boga i seljačka sloga – to je temelj HSS-a, na tom temelju treba graditi, a ne se njime kockati i pokušavati ga promijeniti! Želim i vjerujem u HSS kakvim su ga sanjali njegovi osnivači, kakav su stvarali naši roditelji, bake i djedovi. HSS treba vodstvo koje poštuje njegove temelje i koje će se za njih boriti.”

Dalje je u raspravi s komentatorima njezina statusa više puta istaknula kako nije zadovoljna ulaskom HSS-a u Narodnu koaliciju no kako se članstvo nije pitalo.

“Obraz nema cijenu i vrijednost se ne mjeri u mandatima nego i u stavu i mišljenju članstva a njih se nije pitalo ništa pa oni nisu glasovali za svoju stranku. Inače, isti taj broj mandata imali bi i u koaliciji čiji smo bili član do izbora jedina razlika je što bi u tom slučaju bili pobjednici i sudjelovali bi u izvršnoj vlasti-čini mi se kao bolja opcija od ove. No, na sve to sam upozorila na Glavnom odboru i nije bilo sluha”, jedan je od njezinih komentara, a u nastavku donosimo još nekoliko:

“Osim toga, nije ovo tržnica da se pogađamo i trgujemo nego je riječ o najstarijoj hrvatskoj političkoj stranci o čijem ugledu i članstvu treba voditi računa. Trgovanje u politici se uvijek onima koji trgovinu dogovaraju obija o glavu pa sada umjesto da slavimo i da sudjelujemo u izvršnoj vlasti, HSS je na gubitničkoj strani.”

“Ja sam javno iznijela svoj stav prije sjednice Glavnog odbora a potom i na samoj sjednici. Glasovala sam protiv te odluke ali sam ostala u manjini. Oni koji su odluku donijeli, snose odgovornost za nju a posebice za rušenje kredibiliteta stranke, za uličarski jezik koji su koristili u kampanji i poruke koje su slali a koje su u suprotnosti i vrijednostima HSS-a.”

“Slažem se da je jedinstvo važno za svaku stranku pa tako i za HSS. No kada netko obećava jedno a radi drugo, mijenja vrijednosti stranke i ideologiju, napada članstvo, suspendira one koji misle drugačije, onda to nije na tragu demokratske procedure te sasvim sigurno ne pridonosi jedinstvu.”

“Ja sam se suprotstavila toj koaliciji na Glavnom odboru i glasovala protiv te ostala u manjini. Danas je vidljivo da sam bila u pravu jer naši članovi nisu glasovali za narodnu koaliciju te da smo ostali u koaliciji u kojoj smo bili imali bi isti broj mandata, bili pobjednici i sudjelovali u izvršnoj vlasti.”

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr