zdravko marić, ministar, lokalna samouprava, modelFoto: HRT

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je u ponedjeljak u Požegi na sastanku članova Vlade s predstavnicima Zajednice županija, Udruga gradova i Udruga općina novi način financiranja jedinica lokalne i područne samouprave kojim, kako je istaknuo, nitko neće biti na gubitku, a među ostalim predviđa prepuštanje poreza na dohodak u cijelosti lokalnim jedinicama.

Četiri su ključne izmjene kojim se sustav želi učiniti jednostavnijim, transparentnijim i pravednijim, kazao je Marić.

Predlaže se da tri četvrtine financiranja decentraliziranih funkcija, koja su u 2017. iznosila 2,2 milijarde kuna, preuzme država, te da se prihodi od poreza na dohodak u cijelosti prepuste jedinicama lokalne samouprave, koji je u 2016. iznosio 368 milijuna kuna, rekao je Marić.

Od poreza na dohodak za općine i gradove ići će 60 posto, za županije 17 posto, za fiskalno izravnanje 17 posto, a za financiranje decentraliziranih funkcija 6 posto, pojasnio je.

Zatim, predlaže se da se pomoć za projekte sufinancirane iz sredstava EU-a ne financira više iz poreza na dohodak, već iz državnog proračuna u iznosu od oko 153 milijuna kuna godišnje, te ukidanje kriterija za dodjelu pomoći iz Zakona o izvršavanju državnog proračuna te uvođenje novih kriteriji za fiskalno izravnanje.

“Prema ovom scenariju nitko ne gubi. Dapače, županijski proračuni se pojačavaju za oko 9,1 posto. Što se tiče gradova i općina velika većina ovim promjenama dobiva, a njih 69 je na gubitku međutim za njih će se osigurati kompenzacijske mjere”, istaknuo je Marić.

Ministrica regionalnog razvitka Gabrijela Žalac predstavila je Strategiju regionalnog razvoja Hrvatske za razdoblje do 2020. godine koju je Vlada usvojila na sjednici krajem lipnja.

Strategija donosi niz mjera i aktivnosti usmjerenih na poticanje dugoročnog gospodarskog rasta, povećanje konkurentnosti i ukupno povećanje kvalitete života sukladno načelima održivog razvoja i prije svega je usmjerena na smanjenje regionalnih razlika, kazala je Žalac predstavljajući strategiju.

“Cilj je u svim dijelovima zemlje omogućiti jačanje konkurentnosti i jačanje razvojnih potencijala”, istaknula je.

Regionalne razlike u Hrvatskoj, dodala je Žalac, ponekad upućuju na duboke strukturne probleme. Ilustrirala je to primjerom Grada Zagreba gdje je BDP po stanovniku za 77,3 posto iznad nacionalnog prosjeka.

Strategija je rezultat intenzivnih partnerskih konzultacija na regionalnoj i lokalnoj razini, a čim bude usvojena u Saboru, što se očekuje prije ljetne stanke, uslijedit će usvajanje akcijskog plana za provedbu mjera strategije, najavila je Žalac.

Najavila je također izmjene Zakona o regionalnom razvoju kojim će se uspostaviti Fond za regionalni razvoj, novi Zakon o otocima, novi Zakon o potpomognutim područjima i izmjene Zakona o obnovi i razvoju Vukovara.

Izvor: Sloboda.hr/Hina