Bogdanovci žele biti dio Vukovara zbog poticaja, prijevoza i demografskih mjera, piše u srijedu Večernji list, navodeći da od 428 hrvatskih općina za sada nema većeg interesa o spajanju, o kojem se puno govorilo.

Ipak, postoje i primjeri da su pokrenute neke aktivnosti koje bi išle u smjeru gašenja nekih općina i njihova spajanja ili pripajanjima gradovima.

Jedan od takvih primjera je i Općina Bogdanovci, u kojoj su počele aktivnosti koje će pokazati hoće li ova općina i dalje ostati općina ili će se pak pripojiti Gradu Vukovaru. Do sada su održane dvije javne tribine u dva od tri općinska naselja (Bogdanovci, Petrovci i Svinjarevci), kao i sastanak u Ministarstvu pravosuđa i uprave, gdje su se upoznali s koracima koje je potrebno odraditi kako bi došlo do pripajanja Vukovaru.

– Prema do sada viđenome i onome što kažu mještani, većina njih je za pripajanje Gradu Vukovaru jer su svjesni što to znači za njihovu kvalitetu života. Smatramo da bi se pripajanjem kvaliteta života mještana sva tri naselja općine Bogdanovci dodatno podigla. Mi smo susjedi Vukovara i kao takvi mnogo toga dijelimo te smatram da bi bilo normalno da smo njegov dio jer time dobivamo više nego što sada imamo – kaže predsjednica Općinskog vijeća Anamarija Savić Bajac iz Hrvatskih suverenista.

Pripajanje nosi brojne pogodnosti

Govoreći o pogodnostima koje bi dobili pripajanjem Vukovaru, izdvaja poticaje koje bi gospodarstvenici i poljoprivrednici dobivali, stipendije za sve studente kao i učenike deficitarnih zanimanja srednjih škola, demografske mjere za obitelji s troje i više djece, pogodnosti iz zakona o Vukovaru…

Najplastičnije je to objasnila cijenom autobusne karte koja sada od Bogdanovaca do Vukovara iznosi 22 kune u jednom smjeru, a kada bi oni bili dio Vukovara, stajala bi šest kuna. Kaže i da bi se išlo u stvarno pripajanje Vukovaru, što bi značilo gašenje općine te preseljenje svih ovlasti na Grad Vukovar. Ona kao jednog od glavnih kočničara te ideje vidi u načelniku općine rekavši da on to čini jer bi izgubio načelničko mjesto.

Načelnik Barun nedosljedan u svom djelovanju

U isto vrijeme načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun (HDZ) kaže da je nije ni za ni protiv spajanja te da o svemu odluku trebaju donijeti mještani općine, a da je on taj koji će je provesti.

Bogdanovci su općina koja ima oko 1500 stanovnika u tri općinska naselja koja nisu međusobno prometno povezana, nego se iz jednog naselja u drugo ide preko Vukovara. U pregovorima oko sastavljanja vladajuće većine u općini prošle godine nakon izbora, ali i u postizbornom ugovoru vijećnici Hrvatskih suverenista dogovorili su s načelnikom pripajanje općine Bogdanovci gradu Vukovaru.

Kako do pripajanja općine nije došlo zbog nedostatka volje od strane načelnika općine, vijećnici Suverenista raskinuli su koaliciju s načelnikom Barunom i HDZ-om te s oporbenim strankama stvorili novu vladajući većinu ne bi li ukinuli općinu te ju pripojili Vukovaru.

Vlada preko proračuna podržava smanjenje lokalne samouprave

Načelnik Bogdanovaca prije dva tjedna od općinskog Vijeća tražio je zaduženje u iznosu od 400.000 kuna kako bi se mogle isplatiti plaće i udruge koje čije je financiranje predviđeno proračunom.

Vlada Republike Hrvatske u proračunu za 2023. godinu osigurala je 13 milijuna eura za dobrovoljno spajanje općina s ciljem smanjenja lokalne samouprave. Vlada predviđa da bi ta sredstva mogla biti dodatan poticaj općinama da se odluče za spajanje.

Izvor: Sloboda.hr/Hina