kumanovo makedonija teroristički napad

Makedonska policija objavila je snimku akcije u Kumanovu. Akcija je trajala punih 30 sati. Na snimci je prikazano uhićenje nekoliko terorista te snimke razrušenh objekata i zaplijenjeno oružje, javlja HRT.

Makedonsko veleposlanstvo u Zagrebu objavilo je ‘non-paper’ u kojem stoji kako je napad u Kumanovu počinila jedna od najopasnijih kriminalnih skupina s političkim ambicijama u regiji. Prijetnja je uklonjena, a zemlja jedinstvena, dodaju. Ubijeno je 14 članova skupine, a 33 su u zatvoru. Istraga traje. Članovi te skupine bili su upleteni u nekoliko napada, a protiv nekoliko njih izdani su međunarodni uhidbeni nalozi zbog ubojstava i pljački, navodi se u dokumentu. Lideri skupine su kosovski državljani, članovi nekadašnjeg OVK koji su izgubili političku potporu.

Oni su napali i pograničnu postaju makedonske policije na granici s Kosovom u Gosincima u travnju. Skupina je ušla u Makedoniju i smjestila se u Kumanovu s ciljem napada na državne institucije i strateške ciljeve u Makedoniji. Napadi su trebali početi sredinom svibnja, poručuje veleposlanstvo. U ‘non-paperu’ se ističe da se ne radi o međuetničkom sukobu i da su politički čimbenici složni protiv ovakvih sigurnosnih prijetnji. Naglašava se i da je osam poginulih policajaca u akciji u Kumanovu različitih etničkih pripadnosti.