makedonija policija državni udar

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Makedonije danas je priopćeno da je makedonska policija spriječila je pokušaj zbacivanja vlade. “Prvi put od stjecanja nezavisnosti MUP je spriječio pokušaj nedemokratskog preuzimanja vlasti, odnosno narušavanja ustavnog poretka zemlje”, objavio je na konferenciji za novinare glasnogovornik Ministarstva Ivo Kotevski.

Osumnjičene su četiri, a uhićene tri osobe. Jedna od njih je predsjednik najveće oporbene stranke u Makedoniji Zoran Zaev, čelnik Socijaldemokratskog saveza i aktualni gradonačelnik Strumice te on nije uhićen.

Uhićeni su bivši ravnatelj Sigurnosno-obavještajne službe, njegova supruga te jedan lokalni dužnosnik u gradu Strumici. Osumnjičeni su za praćenje, špijunažu i prijetnje visokim državnim dužnosnicima te namjeru pokušaja državnog udara.

Policija tvrdi da se jedan od njih više puta sastao s premijerom Nikolom Gruevskim i ozbiljno mu prijetio da je u posjedu komprimitirajućeg sadržaja protiv visokih državnih dužnosnika. Tražio je od premijera da formira tehničku vladu i raspiše prijevremene parlamentarne izbore, a zauzvrat ne bi objavio kompromitirajuće informacije.

Neslužbeno se doznaje da je s premijerom sastajao upravo šef oporbene stranke Zoran Zaev.

“Ovo je očiti pokušaj vlade da spriječi objavu dokumenata o kaznenim djelima i svom zlu koje je počinila”, rekao je Zaev za makoedonski internetski portal A1.