mađarski ministar peter szijjarto

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto je u četvrtak dao izjavu mađarskim novinarima, u kojoj se žestoko obrušio na Hrvatsku jer je iznevjerila ranije postignuti dogovor između Hrvatske, Mađarske i Slovenije.

Kako doznajemo, mađarski ministar tijekom dana je žestoko prosvjedovao kod hrvatskog veleposlanika u Mađarskoj Gordana Grlića Radmana, tvrdeći da je Mađarska prevarena od strane Hrvatske. Milanovićeva Vlada je ranije obećala da neće prihvatiti veći broj imigranata kao i to da ih neće usmjeravati prema Sloveniji i Mađarskoj. Kako doznajemo iz diplomatskih izvora, mađarski je ministar vanjskih poslova Hrvatskoj zaprijetio sankcijama, ukoliko otvori tranzitnu rutu prema Mađarskoj.

Mađarska proširila “krizno stanje” na granicu s Hrvatskom

Mađarska je proširila krizno stanje na svoj teritorij koji graniči s Hrvatskom od okruga na svojoj granici sa Srbijom zbog vala migranata i izbjeglica, rekao je u četvrtak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

“Što Hrvatska radi? Umjesto da osigura odgovarajuću skrb za imigrante i registrira ih ona ih šalje prema Mađarskoj i Sloveniji”, rekao je Szijjarto, prenosi Reuters.

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je u četvrtak da se migranti neće zadržavati u Hrvatskoj te da će se sigurno upućivati prema Mađarskoj i Sloveniji, zemljama u Schengenskoj zoni.

Mađarsko ministarstvo je pozvalo hrvatskog veleposlanika u Mađarskoj kako bi prigovorilo tom slanju migranata prema Mađarskoj, rekao je Szijjarto, dodajući kako je Hrvatska sada dokazala da nije spremna pridružiti se Schengenskoj zoni slobodnog kretanja za najmanje još nekoliko godina.

Szijjarto je dodao da je Hrvatski sustav skrbi za migrante doživio slom za jedan dan.

U Hrvatsku je do sada stiglo preko 9000 migranata, a hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je već nakon jedan i pol dan najavio mogućnost zatvaranja granice ukoliko se nastavi tako snažan priljev.

Policija je u Mađarskoj rekla da je privela oko 200 migranata nakon što su prešli u južni dio zemlje iz Hrvatske na kojem nema ograde koju Budimpešta namjerava graditi.