Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto u četvrtak je u Zagrebu zahvalio vatrogascima i liječnicima koji su sudjelovali u spašanju mađarske obitelji stradale u prometnoj nesreći kod Svete Helene i uručio im srebrne plakete za iskazanu hrabrost i stručnost.

Tročlana mađarska obitelj Dobrenov teško je stradala 11.srpnja na naplatnim kućicama kod Svete Helene nakon što se u njih velikom brzinom zabio BMW koji je vozio 35-godišnji vozač.

U manje od deset minuta na mjesto nesreće su stigli pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveti Ivan Zelina i potom dva liječnička tima iz KBC-a Rebro i Dubrava.

“Zahvaljući hrabrosti i stručnosti vatrogasaca i liječnika, tročlana obitelj spašena je iz ralja smrti. I stoga sam osobno došao u Zagreb kako bih vam izrazio svoju osobnu zahvalnost i zahvalnost i veliko poštovanje svih Mađara”, rekao je Szijjarto u Mađarskom kulturnom institutu.

Uručio je 12 srebrenih plaketa kao “podsjetnik da su učinili nešto od čega višeg nema”. “Nema vrednijeg od ljudskog života i molim vas da primite ove plakete kao zahvalu jednog cijelog naroda”, dodao je šef mađarske diplomacije.

Kazao je da “ne može niti zamisliti odgovornost i pritisak kojima su izloženi na svome poslu” te im zaželio što manje takvih intervencija.

Srebrne plakete su primili vatrogasci Kristijan Koščec, Ivica Mačković, Dragutin Koščec, Tomislav Kober, Alen Kuhelek, Josip Houška i Janko Houška.

Zahvalnost je otišla i u ruke liječnika KBC-a Rebro Slobodanu Mihaljeviću, Tini Tomić-Maričić, Loredani Patriciji Divjak i Mladenu Periću te liječnici Danici Bošnjak iz bolnice Dubarava.

Szijjarta je u Zagrebu dočekao njegov kolega, novi ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, bivši veleposlanik u Mađarskoj koji je ukazao na povijesno tradicionalno prijateljske odnose.

“Duga tradicija našeg prijateljstva temeljna je mjera naših odnosa”, rekao je ministar i istaknuo da smo “ne samo dobri susjedni, već i najbolji susjedi”.

Sa Szijjartom je kratko razgovarao o bilateralnim odnosima, europskim temama, predsjedanjem Hrvatske Europskim vijećem i integraciji zemalja regije.

“Obje su zemlje privržene europskoj integraciji jugoistočne Europe”, rekao je Grlić Radman.

Podsjetio je na manjine koje spajaju dvije zemlje i rezoluciju OESS-a iz studenoga 2016. u kojoj stoji da su Mađarska i Hrvatska u europskom kontekstu najbolje riješile manjinska pitanja”.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji.hr