Unatoč pokretanju novog proračuna namijenjenog pružanju potpore obiteljima i zaustavljanju njegovog demografskog pada, mađarska vlada priopćila je Breitbartu kako vjeruje da su uspješne obitelji važnije za njeno društvo od ekonomskog rasta.

Ovog tjedna mađarska vlada – na čelu s premijerom Viktorom Orbanom i njegovom vladajućom strankom Fidesz – uvela je nove mjere koje će početi 2020. financirati novi Akcijski plan za zaštitu obitelji. Očekuje se kako će se tim planom povećati sredstva za obitelji za 695 milijuna eura, što će ukupno iznositi gotovo 4,1 milijardu eura subvencija mađarskim obiteljima.

Novi proračun dolazi nekoliko mjeseci nakon što je premijer Orbán najavio da će Mađarska nastojati provesti drastične promjene u kojima bi žene s najmanje četvero djece bile pošteđene od plaćanja poreza na dohodak do kraja života.

Dok je razgovarao s Breitbartom u Londonu, vladin je dužnosnik naveo da postoji jasna razlika između pristupa Mađarske smanjenju broja stanovnika i zapadnoeuropskih zemalja koje umjesto povećanja vastitog autohtonog stanovništva biraju uvoz ljudi iz “zemalja u razvoju”. Glasnogovornik vlade izjavio je: „Europa je na raskrižju. Zapadna Europa nastoji riješiti problem demografije jednostavnim rješenjima koja nude samo kratkoročni uspjeh, ali dugoročno prenose katastrofalne posljedice.”

Glasnogovornik stranke Fidesz nastavio je, kazavši: “Mađarska ima dugoročan pristup i odlučuje se za teži put, zbog čega bi, međutim, Europa mogla postati ekonomski snažan, pomlađeni kontinent. Ili ćemo poticati naš natalitet tako što interese obitelji stavljamo u središte politike ili ćemo poticati daljnje migracijske tokove.”

Visok omjer obiteljskih sredstava mađarske vlade prema BDP-u odražava da je obitelj prioritetno odredila gospodarski rast samo zbog ekonomskog rasta.

“Naš cilj je zaustaviti demografski pad Mađarske pomoću mjera podrške obitelji”, kazao je glasnogovornik, dodajući: “Ono što nam je potrebno nisu brojevi, nego mađarska djeca: ne nastojimo održati gospodarski sustav, ali Mađarska, mađarski narod i mađarska povijest; želimo potaknuti nastavak naših obitelji nekoliko generacija.”

Glasnogovornik je također spomenuo kako Mađarska nastoji uvjeriti druge zemlje u Europi da uspostave snažnije obiteljske politike.

“Dakle, neprijateljstvo prema programu poticaja za rađanje djece proizlazi iz činjenice da oni koji se žele riješiti demografske probleme Europe kroz migracije se gnušaju obiteljske politike. Međutim, mi koji želimo riješiti probleme Europe i naše zemlje kroz obiteljsku politiku gnušamo se migracija“, objasnio je.

Italija – sa svojim nacionalnim populističkim ministrom unutarnjih poslova i de facto vođom Matteom Salvinijem – jedna je zapadnoeuropska zemlja koja je nastojala oponašati mađarsku obiteljsku politiku. Salvini je jasno izjavio da snažno podupire politike koje se tiču ​​obitelji. Njegova stranka, Liga, predložila je zakone koji će talijanskim obiteljima s najmanje troje djece pružiti besplatne površine ruralnog zemljišta za pomoć u ponovnom naseljavanju ruralnih područja, izvijestila je talijanska novina La Stampa.

Mađarska politika povećanja obiteljske potrošnje snažno je u suprotnosti sa zemljama poput Njemačke koje su preuzele preveliki broj migranata. U 2018. godini njemački izdaci za tražitelje azila dostigli su 23 milijarde eura – rekordnu razinu.