viktor orban mađarska porez

Mađarski parlament je usvojio u utorak novi niz neizravnih poreza koji se odnose na strane tvrtke, ali i sve vidove svakodnevnog života, uz brojne specijalne poreze uvedene od 2010.

Izglasani su novi “porez na sapun” i proširenje “poreza na čips”, dok je “super porez” na prihode koje mediji ostvaruju od reklama, doživljen kao napad na privatni kanal RTL Klub, kojem je stopa prešla s 40 na 50 posto.

Dan nakon novog prosvjeda protiv vlade u Budimpešti, fiskalni paket je usvojen sa 128 glasova za prema 30 protiv, u parlamentu u kojem uvjerljivo dominira konzervativna stranka Fidesz populističkog premijera Viktora Orbana. Protiv su bili zastupnici stranke krajnje desnice Jobbik i ekolozi LMP. Oporba nije sudjelovala u glasanju.

Grupa RTL, podružnica njemačkog medijskog diva Bertelsmanna, jedina u Mađarskoj na koju se odnosi najviši “super-porez” na medije prošlog mjeseca je uložila priziv Europskoj komisiji, ocijenivši da je taj porez diskriminatoran i prijeti “medijskom pluralizmu”.

Taj paket predviđa jednu drugu mjeru koja se odnosi na strane tvrtke, a to je predujam za prehrambene analize od 6 posto brutto-prometa za supermarkete čiji prihodi prelaze 300 milijardi forinti (blizu milijardu eura). Porez je prozvan “porez Tesco” prema imenu britanskog maloprodajnog lanca Tesco.