mađarska referendumFoto: Twitter

Gotovo svi Mađari koji su jučer izašli na referendum odbili su imigrantske kvote EU-a.

Na referendum je izašlo 40% od 8,26 milijuna Mađara s pravom glasa, a prema prvim rezultatima, njih 98,3% izjasnilo se protiv kvota. To znači da je 3,249.000 Mađara odbilo imigrantske kvote EU-a, dok je 2004. na referendumu o pristupanju Mađarske Europskoj uniji “za” glasovalo njih 3,056.000.

“Trinaest godina nakon što je velika većina Mađara glasovala na referendumu da se zemlja priključi EU-u, danas su se Mađari ponovno očitovali o europskom pitanju”, rekao je mađarski premijer Viktor Orban na konferenciji za novinare.

“Postignuli smo izniman uspjeh jer smo nadmašili rezultat referenduma o priključenju.”

Orban je rekao da će podnijeti ustavni amandman kako bi ozakonio rezultate referenduma, premda on nije valjan jer je odziv glasača bio ispod minimalnog praga od 50%, te kako će čelnici EU-a morati uzeti u obzir rezultate glasovanja.

Konačni rezultati referenduma bit će poznati tijekom tjedna.

Mađari su na referendumu odgovarali na pitanje žele li dopustiti da EU odlučuje o naseljavanju nemađarskih građana u tu zemlju bez odobrenja mađarskog parlamenta.

EU se trese

EK je ovog tjedna podsjetio da referendum neće imati nikakva pravnog učinka na prihvaćene obveze. No europski čelnici strahuju od novog udarca legitimnosti projekata EU-a i jedinstvu njegovih članica koje su već izmučene nizom udaraca, među kojima su najteža migrantska kriza od 1945. i britanska odluka da napuste skupinu 28 zemalja.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz upozorio je kako Mađarska, koja po ključu raspodjele treba primiti oko 2000 izbjeglica – “igra opasnu igru” organizirajući referendum. “Premijer Viktor Orban se poigrava temeljnim načelom EU-a: dovodi u pitanje utemeljenost europskih zakona u kojima je Madžarska i sama sudjelovala”, istaknuo je Shulz. Pozvao je čelnike drugih zemalja članica EU-a koji poštuju propise da Orbanu očitaju lekciju, javlja HRT.

Izvor: Sloboda.hr/HRT