Mađarska je postigla sporazum s Poljskom i Estonijom o uspostavi mehanizma upozorenja protiv Globalnog sporazuma UN-a o migracijama (Marakeški sporazum), koji će omogućiti zemljama da se “usprotive takvim prijedlozima za migraciju u svojim ranim fazama, bilo da su sastavljeni u UN-u ili u Bruxellesu”.

Peter Szijarto, mađarski ministar vanjskih poslova, potvrdio je mađarskom MTI-ju kako je postignut sporazum s njegovim poljskim i estonskim kolegama.

Szijarto je u ponedjeljak rekao: “Pro-migracijske snage su još jednom dale do znanja da su države obvezne provesti Globalni sporazum Ujedinjenih naroda o migranacijama, koji je najopasniji migracijski dokument na svijetu”.

U prosincu prošle godine, na Generalnoj skupštini UN-a, 152 zemlje glasovale su za Globalni sporazum o migracijama, dok je pet glasovalo protiv, 13 zemalja se suzdržalo, a 57 ih uopće nije glasovalo.

Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu – koje su sve odbacile dokument prošlog prosinca – pridružila se i Estonija na najnovijem glasovanju. Niti jedna zemlja iz Višegradske skupine nije podržala taj sporazum, a Slovačka je odlučila ne glasovati na najnovijem glasovanju.

Szijarto je ustvrdio da sve što odobre Ujedinjeni narodi u suštini postaje dio međunarodnog prava i sudske prakse. Također je naglasio potrebu borbe protiv “prijedloga za migraciju”.

Zemlje Višegradske skupine (V4) nedavno su potvrdile svoju političku volju i snagu na način koji nisu u prošlosti. Kao primjer, šef ureda mađarskog premijera izjavio je prošlog četvrtka da njemačka Ursula von der Leven ne bi mogla biti imenovana za predsjednicu Europske komisije bez potpore zemalja Višegrada.

Izvor: Sloboda.hr/Hungary Today