prosvjed


Tisuće Mađara prosvjedovale su zbog najavljenog novog poreza na podatkovni promet na internetu koji će, kako se pribojavaju, ne samo povećati ukupno porezno opterećenje nego i ograničiti temeljna demokratska prava i slobode, prenosi HRT.

Vlada Viktora Orbana koju mnogi optužuju za nedemokratske mjere, u utorak je predstavila plan novog poreza. Nacrt poreznog zakona predviđa da pružatelji internetskih usluga plaćaju porez od 150 forinta (3,74 kn) za gigabajt podatkovnog prometa.

Skup je organizirala skupina s Facebooka koja ima više od 210.000 pristalica. Prosvjednici, a neke lokalne internetske stranice procjenjuju da bih je bilo više od 10.000, okupili su se pred ministarstvom gospodarstva. Taj potez slijedi nakon vala neugodnih Orbanovih protudemokratskih mjera koje Mađarsku guraju sve dalje od Europe, stoji u priopćenju za javnost.

U jednome trenutku prosvjednici su podignuli mobitele i osvijetlili trg pred ministarstvom, a zatim su hodali do budimeštanskoga Trga heroja. Neki su otišli i do obližnjega sjedišta Orbanove stranke Fidesza i bacali stare dijelove računala na zgradu te razbili neke prozore, objavio je lokalni internetski portal Index.hu.

Organizatori su vladi dali 48 sati da povuče sporni prijedlog zakona i zaprijetili novim prosvjedima u utorak. Fidesz je u priopćenju objavio kako će u parlamentu podnijeti amandman na taj zakon i odrediti maksimalan iznos koji bi plaćali pojedinci. Po tome priopćenju, mjesečni iznos bio bi ograničen na 700 forinta (17,40 kn), a pružatelji internetskih usluga plaćali bi porez.