Liječnici su američkog predsjednika Joea Bidena (80) u četvrtak proglasili zdravim i “sposobnim za dužnost” nakon pregleda u kojem su mu uklonjene lezije s prsnog koša, a utvrđeno je i da nema posljedica dugotrajnog covida nakon što je prošle godine bio pozitivan na koronavirus.

“Predsjednik ostaje sposoban za dužnost i u potpunosti može izvršavati sve svoje odgovornosti bez ikakvih izuzeća ili prilagodbi”, rekao je liječnik Bijele kuće Kevin O’Connor u sažetku zdravstvenog nalaza. Biden je “zdrav, snažan, 80-godišnji muškarac”, napisao je.

Zdravstveni pregled se pomno pratio jer se očekuje da Biden najavi natjecanje za drugi predsjednički mandat. U sažetku je navedeno da Biden nije imao nikakve simptome dugotrajnog covida i da se njegov ukočen hod nije pogoršao od posljednjeg pregleda.

Trosatni pregled u Nacionalnom vojnom medicinskom centru Walter Reed u vašingtonskom predgrađu Bethesda bio je njegov drugi opsežni pregled otkako je preuzeo dužnost u siječnju 2021.

Prethodni sistematski obavio je 19. studenoga 2021. uključujući i kolonoskopiju pod općom anestezijom, a rezultati pregleda pokazali su da je “zdrav, snažan, 78-godišnji muškarac”. Uklonjen mu je bio polip s debelog crijeva i korigirana dioptrija kontaktnih leća.

Biden je najstarija osoba koja obnaša dužnost predsjednika Sjedinjenih Država i zbog te činjenice propituje se njegova sposobnost.

Oko tri četvrtine Amerikanca – uključivo više od polovice demokrata i velika većina republikanaca – smatraju da je Biden prestar da vodi američku vladu, prema anketi Reuters/Ipsos provedenoj od 6. do 13. veljače.

Usprkos slabim rezultatima anketa Biden već neko vrijeme najavljuje da se namjerava ponovno kandidirati, što bi ga moglo dovesti do novog okršaja s prethodnikom Donaldom Trumpom koji je svoju kandidaturu već potvrdio.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: CNP EPA/Chris Kleponis