dron

Američka vojna bespilotna letjelica primjećena je kako leti na velikoj visini iznad Krima i elektronički je srušena, javila je ruska javna tvrtka za naoružanje Rostehnologija (Rostek).

“Bespilotna letjelica letjela je na visini od oko 4.000 metara i bila je “nevidljiva” sa zemlje. Bilo je moguće prekinuti njene veze s američkim operatorima putem radio-elektroničkog sustava. Letjelica je pala neoštećena u ruke krimskih snaga obrane”, navela je ruska tvrtka Rostek u priopćenju.

Rostek je naveo da su oni konstruirali elektronski sustav koji je upotrijebljen za rušenje letjelice.
“Dron MQ-5B je prema svom identifikacijskom broju očito dio 66. američke vojne brigade za izviđanje čija je baza u Bavarskoj”, dalje je navela ruska tvrtka koja je i objavila sliku letjelice na svojim internet stranicama. Kako navodi agencija France Press, to priopćenje kasnije je uklonjeno sa stranice.

“Slika prikazuje bespilotnu letjelicu u letu, naoružanu s dvije male rakete, ali ne i njene ostatke na tlu poslije navodnog rušenja”, piše France Presse.

U priopćenju se navodi da se radi o bespilotnoj letjelici za izviđanje i za napade.

Na Krimu se u Sevastopolju nalazi ruska crnomorska flota koja bi mogla imati opremu za detekciju ili presretanje letjelica.

Autor: F.Č.
Foto: Ilustracija