kovačić most ministar upraveFoto: fah

Potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić rekao je u četvrtak na primopredaji ministarske dužnosti da će nastaviti s radom u istom smjeru jer Vlada želi reformu javne uprave.

Preuzimajući dužnost, Kovačić je zahvalio dosadašnjoj ministrici Dubravki Jurlini Alibegović što je provodila politiku Mosta nezavisnih lista vezano za reformu javne uprave.

Najavio je kako će nastaviti raditi u istom smjeru te naglasio da je Vlada prepoznala smjer i potrebu reforme javne uprave objedinjavanjem funkcije ministra uprave i potpredsjednika Vlade.

“Vlada shvaća potrebu o čemu se priča svih ovih godina – o potrebi kompletne reforme državne, regionalne i lokalne samouprave”, kazao je Kovačić.

Iako javnost misli da će se automatski, već sutra, rezati broj gradova i županija, Kovačić kaže da je najprije potrebna analiza koju je započela bivša ministrica.

Upitan hoće li Ministarstvo uprave nastaviti nadzirati ostala ministarstva u kojima se inspekcije prije nekoliko dana saznale za nezakonite ugovore o djelu, Kovačić je odgovorio kako se od Ministarstva uprave očekuje da kontrolira rad čitave uprave i da će to raditi i dalje.

Plan nove Vlade je, kazao je, da uz novo ministarstvo koje će raditi na koordinaciji rada državnih agencija, ali više na fiskalnoj razini, Ministarstvo uprave radi na nadzoru procesa poslovanja.

Vezano uz novo ministarstvo, Kovačić je rekao da je jučer bilo riječi o tome i o ministru bez portfelja Goranu Mariću, koji će raditi na koordinaciji rada državnih agencija.

Kovačić kaže da će najvjerojatnije doći do spajanja pojedinih državnih agencija zbog preklapanja rada te da će se voditi računa o pravilnom korištenju i stavljanju u funkciju neiskorištene državne imovine na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini.

Upitan hoće li Marić kontrolirati Mostove resore unutar vlade, Kovačić je rekao da neće biti “nadvlada” već će koordinirati rad državnih agencija te dodao da ih je možda i previše.

Dosadašnja ministrica uprava Jurlina Alibegović kazala je da su novi ministar i ona ‘prošli’ kroz aktivnosti na kojima je Ministarstvo uprave radilo zadnjih devet mjeseci.

Dodala je i da se s novim ministrom nastavlja kontinuitet rada u Ministarstvu te podsjetila kako su i ona i Kovačić “iz kvote Mosta” te da se sve aktivnosti planirane na reformi javne uprave i dalje nastavljaju.

Učinkovito funkcioniranje javne uprave važno je za Hrvatsku kako bi se osigurao kvalitetan život svim građanima i uvjeti poslovanja gospodarstvu, rekla je Jurlina Alibegović koja, osim što od Kovačića očekuje da nastavi započeti posao, očekuje i da pojača intenzitet aktivnosti u reformi javne uprave.

Upitana je li se nadala nastavku rada u Ministarstvu uprave, odgovorila je da je u Ministarstvo došla na poziv Mosta kao stručnjakinja.

“Znate da je mjesto ministra i potpredsjednika vlade ne samo stručno nego i političko mjesto. Tu sam da i dalje pružam stručnu podršku”, rekla je Jurlina Alibegović.

Izvor: Sloboda.hr/Hina