miro kovač srbija

Tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač i tehnički ministar pravosuđa Ante Šprlje dali su izjave nakon sastanka Povjerenstva za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 o pristupanju Srbije EU, prenosi N1.

“Prvi put smo se sastali krajem srpnja, kada smo i zakazali današnji sastanak. Rezimirali smo zadaće koje smo sami sebi zadali na prvoj sjednici. Ono što želim podijeliti je da ova Vlada ne sudjeluje u nekakvim raspravama i napadima, ne sazivamo diplomatski zbor, ne napadamo Srbiju nekim referencama iz povijesti. Želimo normalno surađivati na temelju dobrosusjedskih odnosa i u europskom duhu. Želimo biti trezveni, želimo da Srbija počne izvršavati svoje obveze. Spremni smo joj na tom planu i pomoći da sve svoje obveze počne ispunjavati”, rekao je Kovač.

Ministar Šprlje, prenosi N1, kazao je da su od srbijanskog pravosuđa zatražili da dostavi sve podatke čije je dostavljanje zaustavljeno 2011.

“Tražimo samo ono na što se Srbija obvezala – dostavljanje podataka. Mi smo svoje obavili. Očekujemo da Srbija nastavi ono što je zaustavila prije pet godina. To nije ništa novo, tražimo da se ispune obveze preuzete 2006. Očekujemo da će Srbija u tom slučaju nastaviti svoje postupanje i suradnju. Radi se o traženju ispunjavanja međunarodno preuzetih obveza, a ne vraćanje u povijest. Očekuje se da se Srbija u svojim postupanjima prilagodi i traženjima Haškog suda – da izruči tražene građane – kao i obveze prilagodbe onih propisa koji nisu u skladu s pravilima Haškog suda”, rekao je Šprlje.

No što ako Srbija ne napravi ono što se traži od nje?

“Ako neće izvršavati svoje obveze, neće moći napredovati prema EU. Jednostavno, to je logično. U interesu je Srbije da izvršava svoje obveze, to je u interesu i nama i čelnicima EU-a. Mi smo u EU, mi smo ispregovarali ove kriterije, zahtjeve koji su integrirani u pregovarački okvir i na temelju toga želimo vidjeti kolege u Srbiji da počnu raditi, a ne pucati u prazno. Time si neće pomoći. Za time nema potrebe”, kazao je Kovač.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da će se referendum o Danu Republike Srpske održati krajem rujna, bez obzira na reakcije međunarodnih dužnosnika i domaćih političara.

“Hrvatska je zemlja koja je supotpisala Daytonski sporazum i želimo da BiH opstane kao država, da Hrvati budu ravnopravni i ustavotvorni, da BiH nastavi put prema EU, a sve to jasno nije kompatibilno s nekim referendumom. Neprihvatljiv je za nas i očekujemo da će državni vrh Srbije izvršiti odgovarajući pritisak na čelnika Republike Srpske”, jasno će Kovač.

Izvor: Sloboda.hr/tportal/N1
Foto: fah