cancer-cells

Zahvaljujući tome što su pronađeni sami “korijeni” svih malignih oboljenja, u skorijoj budućnosti bi čovječanstvo jednom za svagda moglo reći “zbogom” raku, prenosi Telegraf.

Znanstvenici su otkrili jedinstveni, takozvani “smrtonosni tip” matičnih stanica, odnosno “majke raka”, koje predstavljaju temelj za razvijanje ove opake bolesti. One “rađaju” tumore i održavaju ih na životu.

Lijek koji bi imao moć ubiti ove zloćudne stanice mogao bi uništiti i samu bolest. Koliko bi to bilo značajno pokazuje podatak da, unatoč svim medicinskim dostignućima, rak svake godine odnese na milijune života.

laboratorija

“Majke raka” krive su za to što se rak svojim metastazama širi po tijelu, što predstavlja najčešći uzrok smrti svih onkoloških pacijenata. Nažalost, one su otporne i na sve vidove zračenja i kemoterapije, što predstavlja objašnjenje zašto se tumori vraćaju čak i nakon uspješnih tretmana.

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!

Znanstvenici su dugo sumnjali u postojanje ovakvih posebnih stanica, ali su tek sada zaista uočene i praćeno je njihovo ponašanje u ljudskom organizmu. Za ovo otkriće zaslužni su stručnjaci s Oxforda, koji su proučavali muškarce i žene oboljele od jedne vrste leukemije.

Primijetili su da je jedan mali postotak malignih stanica izuzetno opasan i otporan na sve tretmane. Bolest je zapravo i krenula od tih “matičnih stanica raka” i sve oboljele stanice su potekle od njih.

kloniranje006

Kada bi se pronašao lijek koji bi bio učinkovit protiv stanica “majki raka” bolest bi bila eliminirana jednom za svagda. Dosadašnje terapije liječnici opisuju kao “pokušaj da ubiješ maslačak puhanjem u njega, umjesto da ga otkineš iz korijena“.

Otkrili smo jednu posebnu podskupinu stanicaa koje su preteča svih tumorskih stanica i zaslužne su za razmnožavanje stanica karcinoma u organizmu. U pitanju je izuzetno važan korak koji nam otkriva da, ako želimo izliječiti pacijente, moramo naći načina da ciljamo prije svega na te stanice-majke svakog maligniteta. Štoviše, to bi trebalo biti sasvim dovoljno da rak nestane – rekao je doktor Petar Wall, jedan od istraživača.

Izvor: Telegraf.rs/Dailymail.co.uk