kolinda grabar kitarović bleiburg

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović zapalila je svijeće i položila cvijeće kod spomen obilježja na Bleiburškom polju, u Macelju i u Teznom, odavši počast žrtvama stradalima u tragičnim događajima iz svibnja 1945. godine, priopćeno je s Pantovčaka.

“Završetak Drugoga svjetskog rata i pobjeda nad nacizmom, kojoj je velik obol dao i hrvatski narod, označili su početak jednog od najtragičnijih poglavlja hrvatske povijesti. U samo nekoliko poslijeratnih mjeseci ubijeno je ili od mučenja i iscrpljenosti stradalo mnoštvo zarobljenih vojnika i civila. Njihov točan broj ni do danas nije utvrđen, jer su žrtve skončale na više stotina mjesta, na područjima nekoliko država, bez suda i dostojnoga pokopa”, poručila je predsjednica države.

Grabar Kitarović u priopćenju naglašava da iskazujući poštovanje žrtvama Križnoga puta na Bleiburgu, u Teznom i Macelju ima obvezu moralno osuditi režim koji je progonio i ubijao ljude.

“Zločin je zločin i nijednom se ideologijom ne može opravdati. Zato su mjesta stradanja i patnje ujedno mjesta pijeteta i spomena na sve žrtve, ali i opomena našem i budućim naraštajima koliko je važno bdjeti nad istinskom vrednotom svakog ljudskog života te koliko je važno promicati duh demokracije i suživota kao jamstva mira i bolje budućnosti”, poručila je Grabar Kitarović.

U petak će Tezno posjetiti predsjednici vlade i Sabora Zoran Milanović i Josip Leko, a službena komemoracija na Bleiburgu je u subotu.

Predsjednica Grabar Kitarović nedavno je i Jasenovac posjetila sama, tri dana prije službenog komemorativnog skupa, rekavši da to nije mjesto za politiziranje nego za tiho odavanje počasti žrtvama duboke tragedije. (Hina)