katalonija katalonski predsjednik neovisnost samostalnost

Predsjednik španjolske pokrajine Katalonije Artur Mas potpisao je u subotu uredbu o održavanju referenduma o neovisnosti 9. studenoga koji vlasti u Madridu ocjenjuju nezakonitim.

Katalonija, bogata sjeveroistočna regija koja čini petinu španjolskog gospodarstva, ima poseban jezik i kulturu te se već dugo bori za neovisnost. Ankete pokazuju da je za referendum velika većina Katalonaca.

Predsjednik pokrajine Mas potpisao je uredbu na svečanosti u zgradi katalonske vlade u Barceloni, okružen članovima vlade i političkim saveznicima u kampanji za neovisnost.

“Katalonija želi govoriti, želi da je se čuje. Sada je pravo vrijeme i imamo pravni okvir da to učinimo”, rekao je Mas u govoru na katalonskom, španjolskom i engleskom jeziku.

Madrid najavio blokadu

Madrid je najavio da će blokirati održavanje referenduma. Zamjenica premijera Soraya Saenz de Santamaria rekla je u petak da će se vlada sastati u ponedjeljak i formalizirati zabranu glasovanja.

Prijepor bi potom trebao biti predan na odlučivanje ustavnom sudu, pa će glasovanje biti odgođeno do konačne presude što bi moglo potrajati godinama. Španjolska vlada kategorički je u subotu odbacila održavanje referenduma o neovisnosti Katalonije kazavši da se on neće održati.

“Taj se referendum neće održati jer je on protuustavan”, rekla je zamjenica premijera Soraya Saenz de Santamaria na konferenciji za novinare. Vlada će se sastati u ponedjeljak i formalizirati zabranu glasovanja.

“Na svim je Španjolcima da odluče što je Španjolska i kako će se ona organizirati i nitko nije iznad suverene volje španjolskog naroda”, kazala je.

Središnja španjolska vlada tvrdi da bi referendum prekršio ustav iz 1978. kojim je Španjolska prešla iz monarhije u republiku.

Predsjednik španjolske pokrajine Katalonije Artur Mas potpisao je u subotu uredbu o održavanju referenduma o neovisnosti 9. studenoga.

Politički analitičari procjenjuju da bi katalonski čelnik u slučaju blokiranja referenduma mogao sazvati prijevremene izbore i iskoristiti ih kao izjašnjavanje Katalonaca o odcjepljenju od Španjolske.

Mas je pod pritiskom separatističkih koalicijskih partnera da ustraje na referendumu čak i ako bude proglašen nezakonitim, no on sam je rekao da neće učiniti ništa suprotno zakonu.

Odbijanje Madrida da dopusti održavanje referenduma razljutilo je brojne Katalonce, uključujući one koji su za ostanak u Španjolskoj.

Stotine tisuća ljudi izašlo je ranije ovoga mjeseca na ulice Barcelone tražeći pravo da održe referendum.

Izvor: Sloboda.hr/tportal/agencije