karamarko hdz izbori

Iako je Predsjedništvo HDZ-a, uz suzdržan glas Ivane Maletić i neglasanje Milijana Brkića (prema njegovim tvrdnjama), odlučilo da će HDZ pokušati presložiti većinu u Saboru, a ako to ne uspije idu novi izbori, to ne znači da je otklonjena mogućnost da vrh stranke prisili Tomislava Karamarka da se povuče iz Vlade.

To je jedna od opcija raspleta krize vlasti, u slučaju da preslaganje u Saboru ne uspije (a u novu većinu vjeruje sve manje HDZ-ovaca) koja se iskristalizirala dan nakon burnog Predsjedništva HDZ-a na kojem je Milijan Brkić, zamjenik šefa HDZ-a, zatražio Karamarkovu ostavku u Vladi. Iako je Brkić, realno, na toj sjednici doživio poraz, s obzirom na to da su svi osim Ivane Maletić i njega podržali Karamarkovu opciju preslaganja većine, to ne znači da su svi oni koji su u tom trenutku, de facto, ostali uz Karamarka to učinili zato što mu slijepo vjeruju ili zato što smatraju da njegova pozicija mora biti neupitna.

Taktika i razmišljanja nekoliko članova Predsjedništva HDZ-a s kojima smo jučer razgovarali jest sljedeća: ključan je tjedan pred nama u kojem Karamarko mora otvoriti oči i postati svjestan situacije. Pokaže li se da Karamarko ne može presložiti većinu u Saboru i na taj način spasiti Vladu i izbjeći nove izbore, onda je to trenutak u kojem bi se mogao tražiti Karamarkov odlazak iz Vlade.

Izvor: Sloboda.hr/Večernji list