skoplje makedonija prosvjed neredi

Najmanje 19 osoba ozlijeđeno je, uključujući jednog fotografa i policajce, u prosvjedu protiv makedonske vlade u utorak u Skopju.

Policija je koristila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala tisuću prosvjednika koji su se okupili preko puta sjedišta vlade u Skopju.

Prosvjed je organiziran nakon što je oporbeni čelnik optužio kabinet konzervativnog premijera Nikole Gruevskog da je 2011. zataškao policijsko ubojstvo 22-godišnjeg muškarca tijekom proslava koje su uslijedile nakon izbora.

Uz povike “Ubojice! Ubojice!” i zahtjeve za ostavkom vlade, prosvjednici su bacali predmete u pravcu sjedišta vlade, lomili stakla na zgradi, uništavali vozila parkirana u blizini te palili kante za otpad.

Broj ozlijeđenih mogao bi biti i veći

Među ozlijeđenima je 15 policajaca, rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Ivo Kotevski, dodajući da su prosvjednici bacali tvrde predmete na policiju te da bi broj ozlijeđenih mogao biti i veći.

Političke napetosti u Makedoniji pojačale su se otkad je vlada u siječnju optužila šefa lijeve oporbe Zorana Zaeva i još četiri osobe da su špijunirali i počinili nasilje spram vladinih dužnosnika.

Zaeva je početkom travnja ispitivalo državno odvjetništvo. On odbacuje optužbe i tvrdi naprotiv da je konzervativna vlada ilegalno prisluškivala 20.000 osoba, među kojima političare, novinare i vjerske uglednike. (Hina)