justin trudeau, kanada, istospolni brak, marihuana, abortus, pobačajFoto: Snimka zaslona

U nedavno objavljenima memoarima, viđenima kao pokušaj pružanja podrške javnosti prije parlamentarnih izbora, predsjednik Liberalne stranke, Justin Trudeau, piše da je su istospolni brak, pobačaj i ozakonjenje marihuane među njegovim temeljnim načelima.

Trudeau, koji se deklarira kao katolik, kaže da kada govori onima koji su “protiv istospolnih ‘brakova’, pobačaja i ozakonjenja marihuane”, ne može poticati njihovo stajalište, već se mora “pridržavati svojih pogleda.”

Moj odgovor njima, glasio bi: “Ne slažemo se oko ovoga i otkako raspravljamo oko onoga što smatramo našim temeljnim načelima, smatram da ipak postoji mjesto za sporazum. Nadam se da imamo dovoljno zajedničkog o drugim pitanjima na temelju čega biste glasovali za mene.”

Naslov njegove knjige “Zajedničke vrijednosti” postiže veliki uspjeh u knjižarama.

Otkada je ove godine preuzeo kormilo Liberalne stranke, Trudeau je poticao kontroverze otvorenim divljenjem kineskoj diktaturi, zabranom pro-life kandidatura u utrci za otvorenim glasovanjem u stranci i marširanjem u različitim homoseksualnim paradama.

Trudeova posvećenost pobačaju na zahtjev toliko je cjelovita da je obećao da Liberalna stranka neće uopće razmatrati zabranu rodno selektivnog abortusa (pobačaj kojemu je indikacija spol djeteta. Najčešće se vrše u zemljama u kojima se vrijednost muško djece stavlja ispred ženske, npr. Kina, India, Pakistan, Južna i Istočna Azija op. p) dok je u prošlosti rekao da bi podržao suverenost Quebeca kad bi Vlada samo pokušala ograničiti pobačaj.

U memoarima, Trudeau piše da podržavanje pobačaja Liberalnu stranku čini – “liberalnom.”

U pogledu religije i katolicizma, Trudeau piše da vjeruje u “Božje postojanje i vrijednosti te univerzalna načela jednaka svim velikim religijama”, no vodio je bitku “s dogmama katolicizma, tj. idejom da netko tko nije iskren i praktičan vjernik, ne može ući u raj.”

“To mi se činilo stranim i neprihvatljivim stavom”, piše.

Trudeau piše da za njega vjera u Boga i javna dužnost nemaju ništa zajedničko.

“Kao netko tko je odgojen kao rimokatolik, i tko je pohađao Isusovačku školu, razumijem da je teško ljudima duboke vjere postaviti svoja vjerovanja u stranu kako bi služio Kanađanima koji ne dijele ista vjerovanja. Ali za mene, u tome jest bit liberalizma. To je ideja da je privatna vjera, iako vrijedna poštovanja, temeljno drugačija od  javne dužnosti.”

Trudeau je svoju knjigu završio govorom u Torontu iz 2012., na skupu Islamske zajednice: “Zalažimo se u izgradnji zemlje koja ujedinjuje ljude; koja svoju najveću vrlinu vidi u kompromisu, dosljednosti i zajedničkom vrijednostima.”