Na YouTubeu je u ponedjeljak objavljena snimka navodnog razgovora između Vilija Beroša i Dijane Zadravec, Beroševe stranačke kolegice i zamjenice ravnatelja KBC-a Sestre Milosrdnice, piše Index.

Snimka traje nešto manje od pet minuta i glavna tema je natječaj za ravnatelja KBC-a Sestre Milosrdnice. Na taj natječaj se, kako je sama rekla u medijima početkom lipnja, prijavila i Dijana Zadravec. U razgovoru se spominje i Mario Zovak, tadašnji ravnatelj KBC Sestre Milosrednice i trenutačni v.d. ravnatelja. Spominje se i Andrej, a to je, jasno je iz konteksta, Andrej Plenković.

Razgovor je, kako piše na snimci, vođen u lipnju, a što se može zaključiti i po tome što se spominju parlamentarni izbori. Snimka je objavljena na YT kanalu Spectator te se onda počela dijeliti na društvenim mrežama.

Tijek razgovora

Zadravec: Ne znam jesi li zaboravio ili nisi svjestan. Taj natječaj za ravnatelja Sestre milosrdnice je protuzakonit i on je protustatutaran. Kao takav je koruptivan jer je napravljen da pogoduje jednoj osobi. Ti imaš izbor da takav natječaj poništiš, da na tom natječaju izabereš Zovaka kao što si mi rekao ili da takav natječaj poništiš i prepustiš da ga kasnije raspisuje netko drugi. Imat ćeš sigurno skandal jer je to jednostavno protuzakonito.

Beroš: Gledaj, Dijana, Dijana, Dijana.

Zadravec: Ne, ne, ne. Pa dozvoli da dovršim.

Beroš: Ajde. Samo nemoj dugo, molim te. Imam gužvu.

Zadravec: Da, da, da. Sve okej. I pitanje, je li istina ono što sam čula da imaš s imovinskom karticom i onu optužbu, je li to istina.

Beroš: Ne znam o čemu pričaš. Kakva imovinska kartica, kakva optužba?

Zadravec: Ja sam to čula. Zato te pitam.

Beroš: Kakve to veze ima?

Zadravec: Pa pitam je li to istina jer ne mogu vjerovati da je istina.

Beroš: A kakve to veze ima s ovim o čemu si me zvala.

Zadravec: Nema veze, to je druga tema. Pitam te odmah jednu temu i drugu temu.

Beroš: Dakle, ovako. Ja ću ti odmah odgovoriti o prvoj temi. A to je da nisam natječaj raspisivao niti ja to vodim.

Zadravec: Da, ali ti ćeš dati suglasnost. Imat ćeš medijski skandal pred izbore da si odobrio izbor ravnatelja na koruptivnom natječaju.

Beroš: Dijana, ovako. Upravno vijeće vodi postupak. Ja ću dati ili neću dati suglasnost.

Zadravec: Ti si ministar. Zaboravio si da sam ti ja to sve pisala Upravnom vijeću i tebi na znanje, sve imaš. Idete pogodovati jednoj osobi na temelju protuzakonitog natječaja.

Beroš: Ali zašto meni to govoriš?

Zadravec: Ali ja ti govorim jer si ti ministar, Bože sveti.

Beroš: Ali kakve to veze ima, ja sam ti rekao tko i kako odlučuje.

Zadravec: Imat ćeš odgovornost.

Beroš: Imat ću kad i ako potpišem. Sad je nemam.

Zadravec: Ja ću te zvati danas kad ću biti i razgovarati s Andrejem.

Beroš: Dapače. Vrlo rado očekujem tvoj poziv.

Zadravec: Ali protuzakonit natječaj, imaš izbor…

Beroš (viče): Ali gledaj, ja ne raspisujem natječaj, nisam odgovoran za njega. Nemam informaciju. Ako se pokaže da je protuzakonit, jednostavno, bit će poništen.

Zadravec: I to ću pisati da unatoč brojnim upozorenjima…

Beroš: Oprosti, kojim brojnim upozorenjima?

Zadravec: Što? Ja sam vam to sve pisala. Moji odvjetnički timovi, imate to u papirima.

Beroš: Pa super, to ide tebi na ruku.

Zadravec: Ti kao ministar ideš u protuzakonit natječaj…

Beroš: Dijana, hvala ti, hvala, hvala.

Zadravec: Imat ćeš skandal pred izbore. Je li to stranci treba?

Beroš: Gledaj, ja nisam stranka, predsjednik stranke ni vodstvo stranke.

Zadravec: Hoćeš reći da je Andrej blagoslovio koruptivni natječaj? Hoćeš to reć?

Beroš: Ja ti hoću reć ono što sam ti rekao, a to je da je vrh stranke, uključujući Andreja, tebi poslao jasnu poruku. Dijana moja, ne mogu više o tome, iz ovih okvira ne mogu.

Zadravec: To nije točno. Ti ne možeš govoriti vrh stranke i Andreja u jednoj rečenici.

Beroš: Dijana, ja to mogu i jedino tako mogu. To je moja jedina sad mogućnost.

Zadravec: Hoćeš reći da si ti razgovarao s Andrejem i da je Andrej odabrao Zovaka?

Beroš: Da, to ti hoću reći, da je vrh stranke odabrao put.

Zadravec: Da li je Andrej decidirano rekao da će Zovak biti ravnatelj?

Beroš: Dijana, ja s tobom ne želim razgovarati na ovaj način, ja s tobom ne želim razgovarati na ovakav način, a što se tiče ovog drugog, smatram prijetnjom.

Tada se razgovor prekida. No na kraju snimke Beroš kaže: “Evo, sada ste, ljudi, vi čuli da ona meni prijeti.”

Javili smo se Berošu i Zadravec

Index je u ponedjeljak navečer kontaktirao ministra Beroša i Dijanu Zadravec kako bi provjerili autentičnost snimke.

Beroš je rekao da ne može komentirati nešto što nije vidio. Poslali su mu snimku.

“Ne vidim što bih trebao komentirati”, kratko je napisao.

Nakon 20-ak minuta javio se Indexu s još jednom porukom.

“Za komentar bi trebalo pitati onog tko je tu snimku pustio, a to nisam ja. Hvala Vam”, napisao je Beroš.

Zadravec: Beroš je u javnost dao snimku, tajno me snimao

Zadravec je prvo rekla da nema komentar. 

Naknadno se javila i poslala sljedeće. 

“Žao mi je da ministar Beroš ne samo da nije spriječio nelegalni čin, pokušaj proglašenja ravnatelja koji se kasnije pretvorio u izbor gospodina Zovaka za vd ravnatelja, već je i dao u javnost snimku razgovora gdje me je u društvu tajno, bez mog znanja snimao, iz koje se vidi moja iznerviranost i nemoć da se izborim s koruptivnom hobotnicom u zadnjih deset mjeseci. 

Zovak i neki njegovi suradnici pokušali su preko privatne firme Europlantaže d.o.o. u kojoj radi povremeno Mia Primorac, inače službenica KBC SM “ kanalizirati “ 32 milijuna kuna koje sam ja dobila od Europske unije za KBC SM za moj projekt “Radiološki edukacijski centar”. Trenutak kad sam pokušala spriječiti to kriminalno djelo počinje moje proganjanje, manipulacije, prijetnje, ucjene od strane Zovaka i nekih pojedinaca iz vlasti koji imaju interesa u građevinskom lobiju. (Jutarnji list u kojem je Zovak u Izdavačkom savjetu objavio je 30-tak lažnih, netočnih tekstova u mjesec dana)”, poručila je za Index.

Natječaj poništen 8. 6.

Upravno vijeće Kliničkoga bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu je na sjednici održanoj u ponedjeljak 8. 6. odlučilo poništiti natječaj za ravnatelja bolnice jer ni jedan od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova, priopćeno je iz te bolnice.

Na natječaj se javilo troje kandidata, ali nijedan od njih nije dobio dovoljan broj glasova za izbor za ravnatelja. Upravno vijeće raspisat će novi natječaj u zakonskom roku, navodi se u priopćenju.

Zadravec je, podsjetimo, bila jedan od kandidata.

Tko je Dijana Zadravec?

Zamjenica ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice, HDZ-ova Dijana Zadravec, početkom godine u medijima se spominjala jer je, kako se pisalo u siječnju, fizički napala zaposlenicu bolnice Miju Primorac.

Izvori iz Vinogradske bolnice ispričali su nam da je Dijana Zadravec u prosincu prošle godine napala Miju Primorac jer je poništila natječaj za edukaciju oko kupnje novog magneta Tesla 3 za radiologiju.

“Mia Primorac je radila na EU projektu (edukacija za kupnju magneta 3 Tesla) koji je dobila Zadravec te je izvijestila Dijanu Zadravec da moraju poništiti dio natječaja. Ona je danima već vrijeđala Miju Primorac da ništa ne zna, da je nesposobna i sve je kulminiralo fizičkim napadom. Bilo je nekoliko svjedoka koji su sve vidjeli. Dijana Zadravec uletjela je na sastanak i derala se na Miju te ju vrijeđala, a potom je Mia izvadila mobitel i u tom trenu ju je Dijana opalila svom snagom po ruci i viknula: ‘Nećeš ti mene snimati.’ Mia joj je automatski uzvratila i udarila je po nadlaktici. Tad je nastala tuča i Mia je zadobila ogrebotine po ruci jer ju je Dijana izgrebala”, ispričali su nam.

Okupljeni svjedoci su ih, kažu nam izvori, rastavili. Potom je, tvrde naši izvori, Dijana Zadravec rekla da će Miji dati otkaz.

“Miju je izbacila iz sobe i počela urlati da će joj dati otkaz, bacala je stolice, a svim okupljenim svjedocima je rekla ako neće svjedočiti u njenu korist, da će ih sve srediti. Mia se nakon toga sva nekontrolirano tresla i otišla je na hitnu. U smrtnom strahu je od Dijane. Doživjela je veliki psihički stres i zvala je policiju koja je došla. To je sve kulminiralo nakon što ju je Dijana Zadravec danima mobingirala”, rekli su nam izvori.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak tad nam je rekao da će Povjerenstvo za unutrašnji nadzor sve istražiti, nakon čega se oglasila Dijana Zadravec priopćenjem u kojem je ustvrdila da “postoje nezakonitosti u istrazi bolničkog povjerenstva” koje istražuje okolnosti okršaja u toj bolnici te da bi zbog toga dosadašnja istraga mogla biti poništena.

“Moj odvjetnički tim vrlo ozbiljno razmatra mogućnost poništenja dosad provedenog postupka pred povjerenstvom iz razloga što je on vođen na posve nezakonit način, bez službenog pozivanja sudionika, bez istovremenog pisanja i potpisivanja zapisnika i zbog posve nepotrebnog traženja pisanih očitovanja onih koji su dali usmeni iskaz, a u strahu su da bi nezakonito postupanje moglo kulminirati apsurdnim zahtjevom da se zapisnici potpisuju s odmakom od par dana od provedenog saslušanja”, napisala je dr. Zadravec tada u priopćenju te poručila da će tužiti novinare koji su pisali o ovom slučaju.

Ravnatelj bolnice Mario Zovak nakon toga nam je rekao da je Dijana Zadravec nanijela štetu ugledu bolnice nakon što je izjavila da postoje nezakonitosti u istrazi bolničkog povjerenstva.

Bila na HDZ-ovoj listi

Inače, Dijana Zadravec se nakon parlamentarnih izbora 2016. spominjala kao moguća ministrica zdravstva i slovi kao miljenica premijera Andreja Plenkovića, koji ju je tada stavio i na listu HDZ-a u 1. izbornoj jedinici, čiji je nositelj bio upravo on. Od ukupno 62.310 preferencijalnih glasova dobila je samo 284 (0,45%) te je po broju glasova građana bila pretposljednja na listi.

Izvor: Sloboda.hr/Index.hr