poboljšati vid

Više od milijun živčanih stanica mrežnice oka šalje mozgu informacije svake sekunde. Očni mišići su u stalnom pokretu i obavljaju tri važne značajke: 1) ispitivanje vidnog polja ; 2) otvaranje i zatvaranje zjenice sukladno raspoloživim svjetlom ; 3) promjena krivina očne leće, ovisno o udaljenosti predmeta koji se promatra, da bi se slika izoštrila.

Da bi obavilo sve ove važne i složene funkcije oku je potrebna mala količina kisika i nekoliko tvari koje se mogu naći u hrani: 1) Vitamin A – potreban za stvaranje rodopsina – pigmenta iz mrežnice osjetljivog na svjetlo, koji također održava vlažnost i dobro stanje prednje membrane oka, 2) karotenoidi – sprečavaju pojavu makularne degeneracije mrežnice; 3) vitamini C i E – antioksidansi koji se mogu naći isključivo u biljkama, koji sprečavaju pojavu katarakte i gubitak vida. U nastavku ćemo nešto više reći o hrani za oči.

poboljšati vid mrkva

Mrkva za snažno oko

Mrkva i zeleni dijelovi lucerne predstavlja najbogatije izvore vitamina A u prirodi.

Tri najvažnija sastojka mrkve za čovjekovo zdravlje jesu: 1) karotenoidi, od kojih je najznačajniji beta karoten , koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Vrlo su važni za pravilno funkcioniranje mrežnice, naročito kod gledanja pod slabim svjetlom ili noću . Pomažu u održavanju kože i sluznice svih čovjekovih organa. 2) vlakna iz mrkve pomažu u pravilnom pražnjenju crijeva i umiruju sluznicu crijeva . 3) esencijalno ulje mrkve je od velike koristi u spriječavanju razvoja crijevnih parazita.

Mrkva je također vrlo korisna u sprečavanju bolesti mrežnice, i bolesti očiju uopće , u slučajevima oboljenja kože, viška želučane kiseline, upale crijeva i kao prevencija protiv raka.

Najbolji način za konzumiranje su u vidu salate s drugim biljkama, i cijeđenog soka u kombinaciji sa sokom od jabuke i cikle.

poboljšati vid

Špinat – čuvar mrežnice

Špinat predstavlja najhranjivije zeleno lisnato povrće. Vrlo je bogat luteinom i zeaksantina – karotenoidima koji sprečavaju gubitak vida degeneracijom makule (makula je mala žuta točka, široka oko 2 mm, koja se nalazi u sredini mrežnice i odgovara području najveće oštrine vida). Iako se ova dva karotenoida ne pretvaraju u vitamin A, predstavlja snažni antioksidansi koji štite osjetljive dijelove mrežnice. Oni koji žele sačuvati i unaprijediti vid trebali bi češće konzumirati špinat, osobito stariji od 50 godina.

Zbog velike količine željeza (više nego u mesu), kao i bogatstva drugih minerala, špinat je vrlo koristan u proizvodnji krvnih stanica u koštanoj srži. Preporuča se sportašima i onima koji su vrlo fizički aktivni, kao i djeci jer daje snagu i potiče rast. Zbog bogatstva vitaminom B9 predstavlja idealno povrće za trudnice jer sprječava degeneraciju fetusa.

poboljšati vid

>>> Dolazi “vrijeme mandarina”! Provjerite koja su ljekovita svojstva ovog supervoća!

Marelica – za lijepe i sjajne oči

Najvažniji sastojak marelice je beta karoten ili provitamin A , koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Zahvaljujući njemu, kao i prisustvu brojnih minerala i vitamina, marelica vrlo pomaže dobrom vidu, daje sjaj i ljepotu očima što predstavlja osobinu dobrog zdravlja. Sprečava pojavu suhoće, nadraženosti i svrbeža prednje membrane oka, kao i pojavu gubitka oštrine vida i noćnog sljepila.

Poznato je da dobra kombinacija vitamina, minerala i drugih kemijskih sastojaka, koji su prisutni u prirodnoj hrani, pojačava njihovo djelovanje. Kajsija je sjajan primjer ovoga jer sprječava pojavu infekcije kože i sluznice, kronične upale grla, sinusa i ekcema . Vrlo blagotvorno djeluje u slučajevima depresije, razdraženosti i gubitka apetita . Suhe marelice su odličan izvor proteina i željeza i predstavlja odlično sredstvo za jačanje krvi . Alkalizira organizam jer je bogata alkalnim mineralima.

poboljšati vidProblemi s vidom

Do oštećenja vida najčešće dolazi zbog  pretjeranog naprezanja očiju . Drugi uzrok je nezdrav način života čime se truje cijeli organizam, uključujući i organ vida. Problem s dioptrijom se brzo i uspješno može riješiti primjenom zdravih navika, odmaranjem očiju i primjenom jednostavnih vježbi za poboljšanje vida. Pod odmaranjem očiju se podrazumijeva dlanovanje i nošenje rupičastih naočala. Dlanovanje je jednostavna tehnika koja se sastoji od postavljanja dlanova na zatvorene oči u razdoblju od nekoliko minuta. Ova tehnika se može primjenjivati ​​više puta tijekom dana. Osobe koje imaju problem s glaukomom trebaju biti oprezne s primjenom dlanovanje jer se njime povećava pritisak na očni mišić.

>>> Znakovi upozorenja da organizmu prijeti rak

Nošenje rupičastih naočala je još jedna tehnika odmaranja očiju, kada je veći dio oka pokriven, a pogled se fokusira na točno utvrđeno polje promatranja. Rupičaste naočale se ne mogu koristiti za preciznija promatranja, kao što je čitanje ili vožnja automobila, ali su vrlo korisne prilikom šetnje, odmaranja i sl. Svatko tko samo jednom pogleda kroz rupičaste naočale vidjeti koliko se vid izoštrava njihovim korištenjem.

Važno je istaći da upotreba klasičnih naočala ne poboljšava vid. Klasične naočale s dioptrijom su samo pomagalo koje omogućuje čovjeku da trenutno bolje vidi, ali ne čine ništa na unapređenju vida.

Vježbe za oči pomažu da dođe do smanjenja dioptrije i do potpunog izlječenja. One se sastoje od masaže očiju i lica, sunčanja lica zatvorenim očima, dlanovanje i raznih tehnika pomicanja očiju, od kojih ćemo navesti neke:
poticanje perifernog vida se postiže tako što se komad tamnog papira, veličine 5 x 10 cm, zalijepi na gornjem dijelu nosa tako da djelomično pokriva oba oka. Onda se ruke podignu sa strane, i pomiče ju, a jednim pa drugim okom se vrši promatranje pomicanja bliže ruke i njezinih prstiju.
vježbe čitanja tako što se isti kratak tekst ispiše na papiru velikim, srednjim i malim slovima, a onda se polako čitati tekst po tekst, čitanjem najprije teksta s krupnim slovima, i tako ukrug više puta. Onda se list papira s tekstom može okrenuti naopako pa postupak čitanja ponoviti, s tim da treba dopustiti očima da polako prepoznaju izokrenuta slova na papiru.
naizmjenično promatranje predmeta na velikoj daljini u prirodi, predmeta na srednjem rastojanju od nas (u odnosu na udalje ni predmet) i promatranje vrha ispruženog dlana koji smo postavili oko pola metra ispred naših očiju. Promatranje svake točke se vrši naizmjenično po 10 do 15 sekundi više puta (i do sto puta u jednoj vježbi).

Vježbe se mogu ponavljati više puta tijekom dana, a što se češće budu ponavljale, ispravljanje vida će biti brže.

Odlična tehnika za uklanjanje katarakte i unapređenje vida je korištenje vodene otopine ljute aleve paprike koja se stavlja u oko nekoliko puta dnevno. Ovom metodom oko se potiče da suzi i da na taj način izbacuje čestice koje su dovele do zaprljanja oka.

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!

Izvor: Tinkture dr. Shulzea