mandarine

Mandarine su ukusne i malo tko ih ne voli. No, znate li da pružaju više od izvrsnog okusa tijekom jela? Ovo voće ima višestruke zdravstvene koristi – smanjuje rizik od pojave raka, potiče mršavljenje…

Mandarine mogu smanjiti rizik od raka

Mandarine mogu smanjiti rizik od raka jetre. Naime, znanstvenici na Sveučilištu Kyoto otkrili su da ljudi koji imaju kronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od svježe mandarine. U jednogodišnjem istraživanju 30 osoba koje su imali virusni hepatitis konzumirali su napitak koji sadrži sok mandarine na dnevnoj bazi, te na kraju istraživanja nisu imali nikakve znakove raka jetre. Za razliku od njih, među 45 osoba koje nisu pile napitak od mandarine, 8,9 posto razvilo je rak jetre.

Mandarine su dobar izvor vitamina C

Mandarine vam mogu dati i do 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. A vitamin C je višestruko koristan, primjerice u borbi sa slobodnim radikalima. To su molekule s neparnim brojem elektrona koje traže svoj par ‘krađom’ elektrona iz stabilnih slobodnih radikala. Ovo uzrokuje lančanu reakciju, tj. prijelaz stabilnih slobodnih radikala u nestabilne, što na kraju može dovesti do tjelesnog oštećenja, kao što su oštećenja proteina i oštećenja DNK. Antioksidansi pomažu spriječiti ovu lančanu reakciju i zaustaviti oštećenja, a to, između ostalog, jača i imunitet.

m tjedej

Mandarine utječu i na kolesterol

Antioksidansi u mandarini mogu sniziti razinu ‘lošeg’ kolesterola. To postižu boreći se protiv slobodnih radikala koji oksidiraju kolesterol, pa se on lako nakuplja na stijenkama arterija. Nakuplja li se kolesterol, krv se usporeno kreće u arterijama, što može povećati rizik od visokog krvnog tlaka, moždanog udara, bolesti srca te oboljenja jetre.

Mandarine će vam pomoći izgubiti na težini

Mandarine su izvor dijetalnih vlakana, čak 3 g vlakana na 100 g. Redovno uzimanje vlakana pomaže da dulje osjećate sitost. Općenito, djeca i odrasli trebaju uzeti oko 20 g vlakana dnevno. Međutim, možda ćete morati uzeti i više, ovisno o količini kalorija koje konzumirate. Na primjer, muškarci i tinejdžeri će možda morati pojesti oko 30 do 35 g vlakana dnevno. Jedući mandarine zadovoljit će ovu dnevnu potrebu s užitkom.

mandarinegj

Izvor: Mojezdravlje.ba