U Čakovcu se ovoga vikenda održao prosvjedni skup pod nazivom “Za normalan život” kojeg je organizirala grupa građana iz ulice Ante Starčevića u Pribislavcu, a koja se naslanja na romsko naselje.

Ovaj prosvjed prilično je podijelio javnost – neki su ga nazvali apelom, a drugi pak čistim rasizmom uperenim protiv cijele romske zajednice.

U “Studiju 4” HRT-a o ovoj temi govorili su Veljko Kajtazi iz Kluba zastupnika nacionalnih manjina, Višnja Ivačić, načelnica općine Pribislavec i Željko Balog, zamjenik načelnice općine Pribislavec.

Kajtazi je već na početku emisije naglasio kako je još ranije o problemima razgovarao s načelnicom, no kako je u studio pozvan i njezin zamjenik, da ne želi sudjelovati u emisiji. Ipak je u emisiji rekao nekoliko riječi, pa ju napustio.

– Pokušavali smo razgovarati, ali s njima je to bilo nemoguće. O ovoj temi već sam iznio svoj stav i iznenađen sam što ste pozvali i zamjenika načelnice koji nije bio u Hrvatskoj već u Njemačkoj. Načelnica je nekada permanentno bila kod mene da joj pomognem i ja sam joj svaki put pomogao. Govorila mi je protiv svog zamjenika i odjednom ona skupa s njim organizira ovakav prosvjed – rekao je Kajtazi i dodao kako se prosvjed nije trebao održati.

– Oni dobro znaju kako smo željeli pomoći. U mom je mandatu puno učinjeno u Međimurskoj županiji – dodao je Kajtazi.

– Zamjenik načelnice je činio sve da se stanje u Međimurskoj županiji ne poboljša, a to su riječi načelnice općine Pribislavec. Dobio sam potporu načelnika općina u Međimurskoj županiji koji nisu sudjelovali u prosvjedu – rekao je također Kajtazi, naglasivši kako bi bilo puno bolje da je novac koji je uložen za osiguranje prosvjeda bio uložen u normalizaciju odnosa, a kako se upravo o tome dogovarao s načelnicom.

– Sve nevladine organizacije rekle su kako je ovaj prosvjed čisti rasizam i diskriminacija romske zajednice, kao i govor mržnje. Već drugi dan nakon prosvjeda došlo je do problema i situacija je loša zato što su napadnuti Romi, rekao je Kajtazi i napustio studio.

Ivačić je replicirala kako je ona načelnica već tri mandata i kako ozbiljno rješava probleme Općine. Aktivno se, kaže, uključuje u programe koji su na nivou županije.

– Morat ću birati riječi zato što su sve konotacije koje je gospodin Kajtazi usmjerio prema meni vrlo neodgovorne i ne želim o njima diskutirati, rekla je.

Načelnica je rekla kako je istina da je Kajtaziju govorila o nesuglasicama sa svojim zamjenikom, ali se pita “koji su se to problemi riješili u Pribislavcu, a da oni nisu eskalirali u zadnjih 20 godina”.

– U proračunu Općine sudjelujemo sa 50 posto u financiranju predškolskog odgoja, sudjelujemo u održavanju infrastrukture i među rijetkima smo koji smo putem FAR programa pokušali riješiti uvođenje kvalitetne komunalne infrastrukture u romskom naselju. U mome mandatu bilo je zaposleno iz redova romske nacionalne manjine više od 500 mještana, na što sam ponosna – izjavila je.

Voditelj emisije, Petar Vlahov, načelnici je skrenuo pažnju na neprimjerene riječi njezina zamjenika, koji je Kajtaziju rekao “da prvo nauči hrvatski jezik pa neka onda javno istupa”. Balog se odbio ispričati zbog svoje izjave.

– Ne želim se ispričati. Kako je moguće da jedan saborski zastupnik, koji je čuo moje ime kao legitimno izabranog predstavnika Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji i kao zamjenika općinske načelnice iz reda romske nacionalne manjine, bojkotira gostovanje zato što sam ja ovdje. Ja sam morao bojkotirati njega, zato što me je 2017. godine pokrao na izborima, rekao je Balog.

Načelnica je naglasila kako je Međimurje izrazito mirno područje i kako nakon ovog prosvjeda nije bilo nikakvih incidenata.

– Mnoge institucije na području Međimurja su zakazale i zato molimo pomoć svih nadležnih, istaknula je. Nije Pribislavec jedino mjesto gdje postoje problemi. U svim mjestima u Županiji su isti problemi, a to su problemi običnog čovjeka koji želi normalno živjeti, zaključila je načelnica.