juncker vučić

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker odgovorio je na pismo srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u kojem je istaknuo da su dobrosusjedski odnosi, regionalna suradnja i pomirenje temeljna načela koja trebaju poštivati sve zemlje kandidati i potencijalni kandidati te zemlje članice EU-a.

Glasnogovornica Komisije Maja Kocijančič rekla je da je Juncker u svom odgovoru na Vučićevo pismo pozvao dvije zemlje na povratak konstruktivnom bilateralnom agažmanu.

Vučić je 1. kolovoza u Beogradu izjavio da je poslao pismo čelnicima EU-a u kojima ih je upozorio da se “u Hrvatskoj vodi ogoljena protusrpska politika, koju Srbija ničim nije isprovocirala”.

Prema riječima Maje Kocijančič, Juncker je naglasio da se Komisija “unutar svojih ovlasti uvijek snažno zauzimala kako bi se osiguralo poštivanje žrtava i sjećanje na ratne zločine u Europi. Europsko zakonodavstvo kriminalizira zločine iz mržnje na temelju nacionalnog podrijetla te poticanje na nasilje ili mržnju.”

“Zakonodavstvo EU smatra kaznenim djelima zločine iz mržnje na nacionalnoj osnovi i/ili javno poticanje na nasilje ili mržnju (uključujući javno odobravanje, negiranje ili grubo trivijaliziranje zločina genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina), preciznije navodi srbijanski Tanjug dio Junckerova pisma koje je jako naljutilo službeni Beograd, pa su se pogođeni odgovorom tamošnji najglasniji političari odmah referirali u negativnom tonu.

“Prema europskom zakonodavstvu, članice EU-a su obvezne osigurati kažnjivost tih zločina, od aspiranata na članstvo u EU očekuje se da se usklade s tim zakonima”, navodi Juncker prema glasnogovornici Kocijančič.

Prema Junckeru, “dug put prema pomirenju među narodima zahtijeva zajedničke, iskrene napore svih strana i na svim razinama da priznaju nepravde iz prošlosti bez pristranosti kako bi ih se zajednički prihvatilo i tako pripremili temelji za zajedničku i kooperativnu budućnost. Sva otvorena pitanja moraju se riješiti kroz kroz konstruktivni bilateralni dijalog i uzajamno poštovanje. U interesu svih u regiji je da se vrate tom duhu i diskursu”.

Izvor: Sloboda.hr/Hina
Foto: fah